Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Światowy rynek awokado

W 40. tygodniu eksport peruwiańskich awokado spada, a koniec sezonu jest również widoczny dla krajów takich jak RPA, Kenia i Stany Zjednoczone (Kalifornia). Rynek przenosi się teraz do innych krajów produkujących, takich jak Kolumbia, Hiszpania, Włochy i niekwestionowanej potęgi w produkcji awokado: Meksyku. Rynek europejski jest obecnie napięty, więc cena wzrosła. Dotyczy to zwłaszcza małych i średnich rozmiarów. Jednak ceny są nadal poniżej tych z 2019 roku.

Meksyk: dominujący gracz na rynku
Meksykański sezon eksportowy do Europy, Japonii, Hongkongu i Kanady został przesunięty o około dwa miesiące w tym roku z powodu przesycenia rynku, które było spowodowane spadkiem popytu w wyniku pandemii. Hodowcy z Jalisco rozpoczęli wysyłkę w lipcu zamiast w maju, ale teraz sytuacja w wróciła do normy. Większość krajów konkurujących z Meksykiem zakończyła już swoje kampanie, a rynek ustabilizował się z dobrą równowagą między podażą a popytem. Hodowcy z Jalisco przechodzą teraz z uprawy Mendez (odmiana Hass) na uprawę Hass i spodziewają się większych ilości w nadchodzących tygodniach.

Peru: Fałszywy start z powodu pandemii
Awokado peruwiańskie miało w tym roku dobry sezon, wychodząc w dalszej części kampanii z niskiego popytu odnotowanego na początku pandemii. Biorąc pod uwagę dużą podaż w tym sezonie, Peru pracuje nad rozszerzeniem swojej obecności na rynku amerykańskim i będzie to robić nadal. Obecnie około 60 procent ich zbiorów jest przeznaczonych do Europy, 30 procent do Stanów Zjednoczonych, a pozostałe 10 procent do innych miejsc. Kampania już się zakończyła i rozpocznie się ponownie wiosną 2021 roku.

Kolumbia: przyszły duży gracz?
Kolumbia ciężko pracuje, aby stać się jednym z głównych graczy w branży awokado i ma potencjał do uprawy owoców przez cały rok, chociaż jeszcze ich tam nie ma. Główne rynki zbytu kolumbijskich awokado znajdują się obecnie w Europie, ale ich celami są rynki na całym świecie. Kolumbijskie awokado znajdowało się poza sezonem od maja do lata, a teraz podaż znowu zaczyna rosnąć.

Dominikana: owoce z zieloną skórką stają się „tropikalnym awokado”
Najpopularniejszymi awokado na Dominikanie są awokado o zielonej skórze, które jest obecnie sprzedawane przez kraj jako „awokado tropikalne” w nadziei na rozszerzenie swojej obecności na rynku amerykańskim. We wrześniu rozpoczęły się zbiory odmiany Semil-34, najpopularniejszej ze względu na długi okres przydatności do spożycia. Sprzedawcy tropikalnego awokado robią obecnie duży krok w celu zwiększenia swojej obecności na rynku amerykańskim, szczególnie w Teksasie i na zachodnim wybrzeżu, ponieważ ich obecne główne rynki znajdują się na wschodnim wybrzeżu.

Holandia: Ograniczona podaż i dobre ceny awokado
Ze względu na ograniczoną podaż ceny awokado na rynku europejskim nadal rosną. Na przykład spada podaż z Peru, a kończy się z Afryki Południowej i Kenii. Ilości z Chile są nadal ograniczone, podobnie jak dostawy z Meksyku. Jednak ze względu na trudną sytuację na rynku północnoamerykańskim można było wysłać więcej wolumenów do Europy. Podaż małych i średnich rozmiarów jest szczególnie ograniczona, podobnie jak owoców o zielonej skórce. Izrael dostarcza niezbyt duże ilości Ettingera.

Niemcy: Trudna sytuacja z transportem lotniczym
Podaż awokado na niemieckim rynku hurtowym wydaje się w tej chwili stabilizować. W miesiącach letnich występowała pewna nadpodaż i niskie ceny, częściowo z powodu braku popytu ze strony branży gastronomicznej z powodu koronawirusa. Popyt i ceny ponownie nieco się ustabilizowały, chociaż w Niemczech istnieją również obawy o drugą falę koronawirusa, a co za tym idzie zaostrzenie środków. Może to mieć również konsekwencje dla frachtu lotniczego, a należy zauważyć, że awokado importowane drogą lotniczą jest głównym produktem na niemieckich rynkach hurtowych.

Od tygodnia 38. podaż peruwiańskiego Hassa ponownie wzrosła, podczas gdy RPA odegrała bardziej znaczącą rolę w miesiącach letnich. W najbliższych tygodniach spodziewany jest wzrost popytu na egzotyki zarówno na rynku detalicznym, jak i hurtowym.

Francja: Zmienny rynek
W tym roku rynek awokado podlegał ogromnym wahaniom. Po kiepskim okresie letnim z niskimi cenami i dużą podażą, we wrześniu sytuacja na rynku ponownie się poprawiła. Podaż i popyt są na wysokim poziomie. Podaż z Peru spada, a rynek przechodzi na chilijskie awokado.

Wielka Brytania: przejście na awokado z Kolumbii i Meksyku
Na rynku brytyjskim spodziewano się dużych ilości towarów z Peru, a klienci europejscy próbowali utrzymać ceny na niskim poziomie, ale biorąc pod uwagę wahania rynkowe, nie zawsze jest to łatwe; na pewno nie w tygodniach, kiedy pewne rozmiary są czasami trudnodostępne. Według brytyjskich handlowców pozostała niezmienna jakość. Teraz, gdy Peru wysyła swoje ostatnie awokado, Wielka Brytania przechodzi na produkty meksykańskie i kolumbijskie.

Hiszpania: Początek sezonu awokado odmiany Bacon
Ze względu na wysokie temperatury odnotowane w południowej Hiszpanii zbiory pierwszych awokado Bacon rozpoczynają się w tym roku wcześniej. Zwykle zaczyna się około połowy października, ale w przyszłym tygodniu będzie można już zbierać awokado w niektórych sadach. Poziom tłuszczu pokazuje, że awokado jest prawie gotowe do zbioru na niektórych obszarach.

Według hodowcy duży popyt sprawia, że ​​chcą jak najszybciej rozpocząć sezon, ponieważ klienci chętnie kupują awokado Spanish Bacon. Obecnie notowane są wysokie ceny i wszystko wskazuje na to, że sezon ten będzie dobry. Po Bacon i Fuerte przyjdzie pora na odmianę Hass, która jest najpopularniejszym awokado w Hiszpanii.

Ogólnie oczekuje się, że w tym roku wielkość produkcji awokado spadnie. Plony z hektara są bardzo zróżnicowane w zależności od obszaru produkcji, ale ogólnie oczekuje się, że tegoroczne plony spadną o 20–30 procent . Jednak w Maladze jest wiele nowych plantacji awokado, które mogą w pewnym stopniu skompensować niższe plony.

Włochy: Początek zbiorów na Sycylii
Awokado, zwłaszcza odmiany Hass, staje się coraz bardziej popularne i lubiane przez konsumentów we Włoszech. Najnowsze dane firmy Nielsen potwierdzają, że owoc ten osiągnął 46 procent  udział w rynku w kategorii owoców i warzyw egzotycznych.

Na Sycylii zbiory awokado rozpoczną się za kilka tygodni, a bacon, Fuerte i organiczny Hass to tylko niektóre z uprawianych tu odmian. Sprzedaż prowadzona jest głównie za pośrednictwem platform detalicznych i handlu elektronicznego oraz do hurtowni zagranicznych. Na rynkach hurtowych w północnych Włoszech są izraelskie awokado Hass i peruwiańskie awokado Hass, w cenach od 3,80 do 4,25 euro/4 kg.

Republika Południowej Afryki: prognozy eksportu skorygowane w dół
Sezon eksportowy RPA jest już zakończony w 95 procent  i był to trudny rok ze względu na blokadę. W szczególności sprzedaż wczesnych awokado z zieloną skórką mocno ucierpiała z powodu utraty kanału gastronomicznego.

Kiedy Peru weszło na rynek po pewnych trudnościach, wolumeny były o 30 procent wyższe niż oczekiwano. Rezultatem była nadpodaż awokado i negatywny wpływ na ceny. Pozbycie się tych nadwyżek zajęło kilka tygodni.

Poprzednia prognoza eksportu została zrewidowana ze względu na mniejsze opakowania, mniejsze rozmiary, a także uszkodzenia sadów tu i ówdzie z powodu zimna. W tym sezonie łączna liczba osiągnęła zatem 15,5 miliona pudełek (po 4 kg). Na drzewach wiszą już pierwsze owoce na następny sezon, ale teraz jest jeszcze za wcześnie, aby prognozować. Ocena ryzyka awokado z RPA rozpoczęła się w Chinach. To pierwszy krok, aby móc dotrzeć również na ten rynek, ale oczekuje się, że proces ten potrwa latami.

Stany Zjednoczone: wystarczające zapasy na następne sześć miesięcy
Rynek amerykański jest obecnie dobrze zaopatrzony w awokado dzięki ilościom pochodzącym z Meksyku. Handlowcy nie będą mieli powodów do zmartwień w tym względzie przez najbliższe 6 miesięcy. „Flora Loca” oznacza początek nowego meksykańskiego sezonu jesiennego awokado i tak właśnie dzieje się w stanie Michoacán. Zbierane teraz owoce można było w rzeczywistości zebrać 8–10 tygodni wcześniej, a dzięki temu dodatkowemu czasowi, w którym awokado znajdowało się na drzewie, owoce urosły.

W samych Stanach Zjednoczonych tegoroczne zbiory w Kalifornii są ukończone w około 95 procent . Całkowity zbiór oszacowano na 167 000 ton. Peru również jest prawie gotowe i sprzedało w tym sezonie 78 000 ton awokado na rynku amerykańskim. „W zeszłym tygodniu przybyły jeszcze 4 chłodnie i wiesz, że koniec jest bliski” - mówi importer. To pozostawi Meksyk na razie sam na amerykańskim rynku awokado, z niewielkimi ilościami z Chile, które stanowią mniej niż 5 procent całości. Cena na rynku amerykańskim będzie decydować głównie o tym, ile kraj ostatecznie wyśle. Przy wysokich cenach eksport staje się bardziej interesujący, ale obecnie ceny na rynku są poniżej zeszłorocznego poziomu, a biorąc pod uwagę meksykańskie wolumeny, nie oczekuje się, aby miało się to zmienić w najbliższym czasie. Cena może wzrosnąć pod koniec sezonu, ale prawdopodobnie nie powtórzy się zeszłoroczny niebotyczny wzrost cen.

Popyt rynkowy jest obecnie stabilny i wynosi 22 000 ton tygodniowo, z czego 15 procent  trafia do gastronomii. Zwykle ten kanał zajmuje 30 procent, ale te wolumeny zostały wchłonięte przez handel detaliczny. Awokado wkrótce będzie musiało konkurować na półkach supermarketów z sezonowymi produktami jesiennymi.

Chiny: Dalszy wzrost konsumpcji
Kolumbia, Dominikana, Filipiny i Stany Zjednoczone otrzymały ostatnio zezwolenie na eksport na rynek chiński. W tym kraju rośnie podaż, więcej odmian i krajów pochodzenia, a popyt rośnie z roku na rok. Liczba dojrzewalni w Chinach jest nadal ograniczona, ale także rośnie, a nawet w południowo-chińskiej prowincji Yunnan istnieje nawet lokalna uprawa.

Australia: Pierwsza próbna przesyłka przybyła z Chile
W Australii jest teraz wiosna i kraj spodziewa się wznowienia dostaw świeżych awokado latem na półkuli południowej. Zgodnie z przewidywaniami o tej porze roku, większość krajowej produkcji w dniach 19-25 września będzie pochodzić z Australii Zachodniej (około 30 procent) i środkowej Nowej Południowej Walii (około 20 procent). Owoce z Nowej Zelandii weszły już na australijski rynek również w sezonie letnim 2020/2021.

We wrześniu niewielka próbna dostawa chilijskich awokado dotarła do Australii drogą lotniczą; pierwszy od czasu, gdy rząd australijski ustalił fitosanitarne warunki importu. Pod koniec września do Sydney dotarły dwa kontenery z chilijskimi awokado. Avocados Australia twierdzi, że zarówno Chile, jak i Nowa Zelandia mają nieoczekiwane możliwości w sezonie 2020/2021, biorąc pod uwagę zimne warunki podczas kwitnienia i zawiązywania owoców w Zachodniej Australii w zeszłym roku oraz burze w 2020 roku, które spowodowały spadek podaży krajowej.

Jednak według zrzeszenia branżowego okno to szybko się zamyka. Obszary uprawy w południowo-zachodniej, zachodniej i południowej Australii, które dostarczają świeże awokado w okresie wiosenno-letnim, zostały znacznie rozszerzone. Z biegiem czasu potrzeba importu gwarantującego całoroczną podaż na rynku australijskim z pewnością zmniejszy się. Australia spodziewa się, że do 2025 roku będzie produkować około 115 000 ton rocznie.

Jeśli chodzi o pandemię, z raportu Hort Innovation Category i Consumer Impact Monitoring wynika, że ​​obawy dotyczące koronawirusa zaczynają ustępować we wszystkich stanach i terytoriach z wyjątkiem Wiktorii i Nowej Południowej Walii. W przypadku produktów świeżych, w tym awokado, przełożyło się to na spadek zakupów konserw i mrożonych owoców i warzyw oraz wzrost znaczenia korzyści zdrowotnych dla tych, którzy spędzają więcej czasu w domu, przygotowując zdrowe i pożywne posiłki.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE