Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Czekolada na jabłka w KA

2014-03-04 15:28

Nowoczesne technologie przechowalnicze nie dają gwarancji na niepojawienie się na jabłkach „czekolady” czyli oparzelizny powierzchniowej. Z roku na rok coraz więcej sadowników narzeka na występowanie objawów tej choroby nawet po przechowywaniu jabłek w warunkach kontrolowanej atmosfery.

W tym roku już dziś zdarzają się sytuacje otwarcia komory KA czy ULO wypełnionej jabłkami, na których po kilku dniach „wietrzenia” pojawia się „czekolada”. Objawy oparzelizny powierzchniowej oprócz odmian, które są na nią wyjątkowo wrażliwe takich jak Cortland, czy Melrose, pojawiają się także na Idaredzie, czy nawet na Mutsu.

Jeszcze niedawno z tym problemem borykali się posiadacze przechowalni i zwykłych chłodni, ale jak się okazuje oparzelizna powierzchniowa potrafi dać we znaki nawet posiadaczom nowocześniejszych baz przechowalniczych, choć trzeba przyznać, że one ograniczają nieco występowanie tej choroby.
Sadownicy muszą jednak wiedzieć, że samo KA nie wystarczy i oprócz modyfikacji składu gazowego trzeba pamiętać o odpowiedniej temperaturze przechowywania (nie może ona być zbyt wysoka) oraz o odpowiedniej cyrkulacji. Oparzelizna powierzchniowa jest bowiem nazywana chorobą niewietrzonych pomieszczeń.  

Ważne jest także aby jabłka zebrane były w odpowiednim momencie. Termin zbioru ma duży wpływ na występowanie objawów oparzelizny na jabłkach. Gdy owoce zostaną zebrane zbyt wcześnie, a do tego dołożymy złe warunki przechowywania, istnieje wysokie prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby.

Sadownicy, którzy zauważyli pierwsze objawy „czekolady” na owocach powinni sprzedać jabłka jak najszybciej, gdyż nie dość, że objawy już się nie cofną, to jeszcze szybko pogłębią. W momencie gdy objawy są znaczne pozostało sprzedać owoce na obieranie lub na suchy przemysł.

 

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE