Zmiany klimatu wpływają na smak jabłek?
Badania prowadzone były w dwóch japońskich sadach. Jeden znajduje się w Nagano, drugi natomiast w prefekturze Aomori. Duża odległość między sadami miała wykluczyć potencjalny wpływ zbliżonych praktyk uprawowych oraz podobnych czynników na owoce. Badania prowadzone były przez 40 lat, od 1970 do 2010 roku.
W badaniach mierzono poziom stężenia cukru oraz kwasu w jabłkach, a także jędrność owoców. Okazało się, że zawartość kwasu oraz jędrność na przestrzeni lat znacznie spadła, natomiast stężenie cukru w jabłkach wzrosło.
Z przeprowadzonych badań można było wyprowadzić następujące wnioski – zmiany klimatyczne na świecie, w tym głównie temperatury (globalne ocieplenie) niekorzystnie wpływają na smak i teksturę jabłek.
Współautor badań, Toshihiko Sugiura z National Institute of Fruit Tree Science w Fujimoto powiedział, że wpływ zmian klimatu na wzrost zawartości cukru w owocach może być określane jako korzystne dla jabłek, jednak spadek jędrności jest według niego dużą wadą.
Gruszek, jabłek i śliwek jest więcej
Nowa metoda przedłużenia trwałości jabłek?
czytaj dalej