Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Zmiany klimatu wpływają na smak jabłek?

2013-09-17 19:54

Badania prowadzone były w dwóch japońskich sadach. Jeden znajduje się w Nagano, drugi natomiast w prefekturze Aomori. Duża odległość między sadami miała wykluczyć potencjalny wpływ zbliżonych praktyk uprawowych oraz podobnych czynników na owoce. Badania prowadzone były przez 40 lat, od 1970 do 2010 roku.

W badaniach mierzono poziom stężenia cukru oraz kwasu w jabłkach, a także jędrność owoców. Okazało się, że zawartość kwasu oraz jędrność na przestrzeni lat znacznie spadła, natomiast stężenie cukru w jabłkach wzrosło.

Z przeprowadzonych badań można było wyprowadzić następujące wnioski zmiany klimatyczne na świecie, w tym głównie temperatury (globalne ocieplenie) niekorzystnie wpływają na smak i teksturę jabłek.

Współautor badań, Toshihiko Sugiura z National Institute of Fruit Tree Science w Fujimoto powiedział, że wpływ zmian klimatu na wzrost zawartości cukru w owocach może być określane jako korzystne dla jabłek, jednak spadek jędrności jest według niego dużą wadą.

Słowa kluczowe: jabłka, jakość jabłek, jędrność
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE