Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

KSPCP podsumował sezon porzeczkowy 2016 roku

2016-08-04 11:02

Jest to już  kolejny 4 rok, w którym uzyskiwane przez plantatorów ceny za kg owoców nie pokrywały kosztów produkcji. W roku 2016 na początku zbiorów oferowane przez przemysł przetwórczy i zamrażalniczy ceny stanowiły około 40 proc. poniesionych kosztów produkcji 1 kg owoców, a w drugiej połowie zbiorów spadły do poziomu 21-23 proc. Pomimo wielokrotnych zapowiedzi przedstawicieli KRAJOWEJ UNII PRODUCENTÓW SOKÓW (KUPS) o olbrzymich zapasach, zarówno soku zagęszczonego, jak i mrożonek, wynoszących 70 proc. rocznego zapotrzebowania na ten gatunek owoców, w zasadzie całość tegorocznej produkcji została skupiona, niestety w cenach uniemożliwiających w przyszłości uprawę porzeczki czarnej na wynikającej z zapotrzebowania powierzchni i dobrym jakościowo poziomie.

Po 4-letnim bardzo trudnym i ekonomicznie nieopłacalnym okresie trudno oczekiwać bowiem innej reakcji producentów niż likwidacja swoich plantacji. Przemysł przetwórczy nie zdaje sobie chyba sprawy z tego, że cena skupu 1 kg porzeczki czarnej spadła poniżej ceny 1 kg żyta czy ziemniaków. Dlatego dalsze używanie argumentów o dużej nadprodukcji tych owoców, co jeżeli nawet ma pewne uzasadnienie (a przecież zjawisko to zostało wywołane przez tenże przemysł w 2011 r.), to doprowadzić może niebawem do dużego deficytu w tym segmencie owoców.

Zdaniem Krajowego Stowarzyszenia Plantatorów Czarnych Porzeczek (KSPCP) tegoroczny poziom cen za owoce porzeczki czarniej nie wynikał z nadmiaru surowca na rynku, a raczej z wykorzystania przez przemysł możliwości bezumownego zakupu owoców, bowiem jak zapowiada Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) od 1 stycznia 2017 r. transakcje takie nie będą możliwe.

 

KSPCP ma również wątpliwości, co do prawdziwości corocznie przytaczanych argumentów przy stosowaniu przez przemysł przetwórczy od 4 lat bardzo niskich cen na owoce porzeczki czarnej takich jak:

– duże zapasy koncentratu i mrożonek,

– nadprodukcja owoców ( pomimo corocznego zmniejszania areału plantacji),

– zmiana preferencji konsumentów, a w związku z czym ciągły spadek spożycia soków owocowych.

 

Za jeden z powodów dramatycznej sytuacji producentów owoców porzeczki czarnej uznano systematyczny spadek spożycia soków owocowych, w tym z czarnych porzeczek. Niewiele wcześniej jednak Pani Barbara Groele (sekretarz generalny KUPS) informowała, że spożycie soków i nektarów rośnie.

 „To co jest ważne, rynek soków i nektarów jeszcze kilka lat temu notował duże spadki nawet dwuprocentowe. Obecny wzrost jest super pozytywnym trendem, ponieważ te produkty są bardzo ważne w kontekście naszego odżywiania.”

„Coraz chętniej sięgamy po soki „NFC” (z ang. nie z koncentratu)- tu nastąpił przyrost spożycia z 14 milionów litrów w 2013r. do 21 milionów litrów w 2014r. (…) Trzeba jednak podkreślić, że to ciągle mały rynek w porównaniu do rynku soków z soku zagęszczonego, który też rośnie.”

„Dodam, że w przypadku nektarów, które robi się z owoców zbyt kwaśnych, by mógł powstać  z nich sok, najchętniej sięgamy po te z czarnych porzeczek i wiśni.”

Może nadeszła już właściwa pora, by przedstawiciele KUPS zaprzestali obwiniać producentów porzeczki czarnej, wiśni i innych gatunków owoców, o nierealne prognozy zbiorów „ocierające się o manipulację”, a autentycznie usiedli do rozmów z przedstawicielami tej branży na temat przyszłości polskich owoców. Ograniczanie się bowiem do wyrażania sprzeciwu przez przedstawicieli przemysłu przetwórczego i zamrażalniczego wobec obowiązku wdrożenia przepisów wspomnianej ustawy nie wróży niczego dobrego w najbliższej przyszłości.

Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnych Porzeczek w obecnej sytuacji podejmować będzie zdecydowane działania na rzecz wdrożenia od 1 stycznia 2017 r. ustawy o ARR z 10 lipca 2015 r. „O zmianie ustawy o Agencji Rynku Rolnego i organizacji niektórych rynków rolnych oraz niektórych innych ustaw” (http://www.arr.gov.pl/data/00069/ustawa_10072015.pdf) wraz z przepisami uzupełniającymi korzystnymi dla producentów owoców, warzyw i innych roślin uprawnych przy przyszłościowym zawieraniu umów na dostawę surowca dla przemysłu przetwórczego i zamrażalniczego. W trosce o produkcję zdrowych, wysokiej jakości owoców oraz równe szanse dla wszystkich producentów żądać też będziemy bezwzględnego przestrzegania przez podmioty skupujące, przepisów z zakresy bezpieczeństwa żywnościowego.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE