Szkocja: naukowcy pracują nad poprawą smaku malin
Szkoccy naukowcy pracują nad poprawą smaku malin aby niezależnie od warunków pogodowych w czasie uprawy, smakowały każdemu.
Szkoccy naukowcy pracują nad poprawą smaku malin, który jest pod presją zarówno zmieniających się warunków pogodowych, jak i zróżnicowanych opinii na temat tego, co sprawia, że tak naprawdę smakuje konsumentom. Smak maliny jest szczególnie podatny na zmiany w środowisku, a kupujący są podzieleni w opinii, co czyni malinę smaczną. Badania wykazały, że zarówno mężczyźni, jak i kobiety oraz młodzież mają różne poglądy na temat smaku malin. W wyniku tego popularność tych owoców jest relatywnie słaba.
Teraz naukowcy z James Hutton Institute w Invergowrie, w pobliżu Dundee, badają, jak wyhodować malinę, która zachowa swój smak niezależnie od pogody, sprawiając, że amatorów malin jeszcze przybędzie.
Dr Julie Graham, naukowiec zajmująca się badaniem owoców miękkich i jednocześnie kierownik projektu w Instytucie Jamesa Hutton'a, powiedziała, że produkcja malin, które zarówno będą dobrze smakować, jak i będą odporne na stres środowiskowy, byłaby kluczem do sukcesu branży owoców miękkich, która kosztuje około 115 mln funtów rocznie (128 mln euro) w Szkocji.
Słowa kluczowe: maliny, spożycie malin, smak malin