Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Chiny potentatem w produkcji jabłek do przetwórstwa

2008-02-04 00:00

Zdaniem światowych ekspertów, z roku na rok wzrasta potencjał przetwórczy na chińskim rynku jabłek przemysłowych.

Chiny są największym producentem jabłek na świecie – zarówno jabłek przeznaczonych do bezpośredniej konsumpcji jak i do przetwórstwa, a także największym producentem soku i koncentratu jabłkowego. Łączna produkcja soku jabłkowego w tym kraju stanowi około 2/3 globalnej produkcji, a najwięcej tego produktu eksportowane jest do Stanów Zjednoczonych, Europy, Japonii oraz Australii.

W stosunku do 2004 r. chińscy przetwórcy jabłek dwukrotnie zwiększyli swoje moce przerobowe. Śmiało można powiedzieć, że w Chinach sok pomarańczowy jest powoli wypierany przez odpowiednik o smaku jabłkowym. Obecne moce przerobowe w Chinach szacuje się na około 5 tys. ton wyprodukowanego koncentratu jabłkowego na godzinę, co w sumie daje około 1,7 mln ton tego produktu rocznie, a obecny światowy, roczny poziom konsumpcji koncentratu wynosi pomiędzy 1,8 a 2 mln ton.

Źródło: fresh-market.pl na podstawie FAMMU/FAPA i Fruit and Vegetable Markets

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem