Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Co czeka ukraińskich producentów owoców jagodowych w tym sezonie?

Większość ukraińskich producentów owoców jagodowych uważa, że ​​obecny sezon będzie raczej trudny dla większości uczestników ukraińskiego rynku tych owoców. Eksperci Ukraińskiego Stowarzyszenia Producentów Owoców i Warzyw (UPOA) wyjaśnili, w jaki sposób rozprzestrzenianie się zakażenia koronawirusem COVID-19 i jak reżim kwarantanny w tym kraju wpłynie na producentów krajowych.

Już teraz producenci borówki wysokiej przewidują, że w 2020 roku należy się spodziewać jest spadku wydajności tej jagody. Przede wszystkim nienormalnie ciepła zima wpłynie na zmniejszenie zbiorów brutto, ponieważ część krzewów zaczęła kwitnąć w listopadzie-grudniu. O tym poinformował na swojej stronie na Facebooku Jarosław Mołczun, współwłaściciel farmy jagodowej Ozerjana.

„Kolejnym czynnikiem, który negatywnie wpłynie na producentów owoców jagodowych, jest zamknięcie rynków hurtowych i detalicznych. Większość tych owoców na Ukrainie jest sprzedawana przez rynki, których zamknięcie może przerodzić się w katastrofę, przede wszystkim dla tych, którzy uprawiają truskawki. Przedłużenie kwarantanny na Ukrainie nie dodaje optymizmu producentom”- powiedział Andrij Jarmak, ekonomista w Departamencie Inwestycji Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Zapotrzebowanie na świeże owoce jagodowe jest już znacznie zmniejszone. W warunkach kwarantanny konsumenci starają się odwiedzać sieci detaliczne jak najmniej, więc sprzedaż produktów, które szybko ulegają pogorszeniu, jest ograniczona. Teraz coraz więcej osób woli owoce, takie jak jabłka i owoce cytrusowe, które można przechowywać w domu przez ponad tydzień.

Większość uczestników rynku twierdzi, że prawie niemożliwe jest przewidzenie dalszego rozwoju sytuacji.

„Obecnie nie można przewidzieć dalszego rozwoju wydarzeń, ponieważ sytuacja z rozprzestrzenianiem się koronawirusa i wprowadzaniem nowych środków kwarantanny rozwija się niezwykle szybko i nieprzewidywalnie. Na przykład nasi partnerzy z Francji ogłosili, że są gotowi wznowić współpracę od połowy kwietnia. Jednak pomimo faktu, że koronawirus rozprzestrzenia się aktywnie w całej UE, a w szczególności we Francji, już istnieją wątpliwości, że takie wznowienie rozwój jest możliwe”- mówi właściciel SBFrozen Food i główny doradca inwestycyjny w UPOA, Andrij Żukow.

Co więcej, eksperci UPOA są przekonani, że nawet usunięcie środków kwarantanny nie pomoże natychmiast przywrócić sprzedaży świeżych owoców jagodowych.

„Wiadomo już, że kwarantanna na Ukrainie została przedłużona do 24 kwietnia tego roku. Pomimo tej decyzji, nawet jeśli środki kwarantanny nie zostaną ponownie przedłużone (co jest całkiem możliwe), większość konsumentów po prostu nie będzie kupować świeżych owoców jagodowych. Warto pamiętać, że obecna sytuacja poważnie wpłynęła na dochody ludności, co znacząco wpłynie na spadek siły nabywczej większości konsumentów. A świeżych owoców jagodowych w żaden sposób nie można uznać za tanie produkty”, powiedziała Katierina Zwierjewa, dyrektor ds. Rozwoju UPOA.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE