Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Hiszpania – pierwsze prognozy zbioru cytryn

Pierwsze szacunki organizacji branżowej Ailimpo dotyczące zbiorów cytryny na następny sezon 2019/2020 przewidują całkowitą produkcję w Hiszpanii na poziomie 1.104.000 ton, co stanowi spadek o 14 procent w porównaniu z sezonem 2018/2019 (1.286.000 ton), kiedy produkcja osiągnęła rekordowy poziom. To pierwsze oszacowanie plonów zostanie potwierdzone w zależności od obfitości letnich i jesiennych opadów deszczu.

Szacowana produkcja cytryny wynosząca 1.104.000 ton pozwoli Hiszpanii pozostać wiodącym eksporterem świeżej cytryny i drugim co do wielkości przetwórcą soku z cytryny, olejku eterycznego i odwodnionej skórki na świecie.

W przypadku odmiany cytryny Fino szacuje się niewielki spadek o 8 procent, który zasadniczo wpłynie na zbiory owoców w drugiej części sezonu, podczas gdy dostępność cytryn w pierwszej części sezonu będzie normalna. Ailimpo rozważało wpływ stopniowego wejścia na rynek zbiorów z nowych plantacji założonych w ostatnich latach oraz sytuację w chwili obecnej, która jest uważana za optymalną dzięki dobrej dostępności wody, co pozwala na oszacowanie produkcji tej odmiany na 845.000 ton (w sezonie poprzednim 918.000 ton).

„Ta wielkość produkcji cytryn Fino pozwoli Hiszpanii umocnić swoją wiodącą rolę w zaopatrywaniu klientów i daje gwarancję utrzymania programów dostaw”.

Jeśli chodzi o zbiory cytryny Verna, pierwsza prognoza wskazuje na zbiór 260.000 ton, co oznaczałoby zmniejszenie o 29 procent w porównaniu z ostatnim sezonem, w którym produkcja była rekordowa (368.000 ton).

„Zmniejszenie plonów cytryny Verna, autochtonicznej hiszpańskiej odmiany, jest konsekwencją odpoczynku drzew po rekordowym sezonie produkcyjnym. W każdym razie szacunkowe zbiory wynoszące 260.000 ton gwarantują, że hiszpańska dostawa cytryny pokryje dużą część zapotrzebowania w lecie 2020 roku owocami dobrej jakości.”

Ailimpo oczekuje dobrej i uczciwej równowagi cen i podziału wartości ekonomicznej w całym łańcuchu, co pozwoli hiszpańskiemu sektorowi cytryn zapewnić opłacalny komercyjny rynek zbiorów, zachowując jednocześnie konkurencyjność handlową w stosunku do agresywnej podaży cytryny z krajów trzecich, takich jak Turcja (która będzie nadal podlegać urzędowej kontroli pestycydów na granicy europejskiej) lub Egipt.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE