Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Przedwynikowy szacunek zbioru warzyw gruntowych

Sezon wegetacyjny w 2019 roku okazał się, podobnie jak w roku 2018, bardzo trudny dla warzyw gruntowych. Wegetacji nie sprzyjał deficyt wody w glebie, jaki wystąpił po zimie. Problemy pogłębiły się późną wiosną i latem, gdy wystąpiły ekstremalnie wysokie temperatury i brak opadów.

Zahamowało to przyrost masy warzyw, zwłaszcza wczesnych odmian. We wrześniu warunki agrometeorologiczne nieco się poprawiły, co sprawiło, że oszacowanie przedwynikowe jest nieco lepsze od tego wstępnego z lipca bieżącego roku. Nie mniej produkcja wszystkich w zasadzie głównych gatunków warzyw i tak będzie niższa od tej z 2018 roku i zdecydowanie niższa od średniej wieloletniej.

Specjaliści GUS produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) oszacowali na 3,8 mln ton, to jest o 8 procent niższą rok do roku (w 2018 roku warzyw tych wyprodukowano  4,1 mln ton).

Tegoroczne zbiory kapusty szacuje się na 0,8 mln ton (rok temu zebrano 0,9 mln ton). Zbiory kalafiorów przewiduje się na poziomie nieco ponad 200 tys. ton (rok temu 220 tys. ton), cebuli na poziomie 525 tys. ton (rok temu 563 tys. ton), zbiory marchwi oszacowano na ponad  670 tys. ton (rok temu było to 726 tys. ton), zaś buraków ćwikłowych na 270 tys. ton (rok temu 298 tys. ton). Według wstępnych prognoz zbiory pomidorów gruntowych mają wynieść 235 tys. ton (przed rokiem 253 tys. ton), a ogórków 225 tys. ton (rok temu 245 tys. ton). Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw oszacowano zaś na 840 tys. ton (w 2018 roku było to 900 tys. ton).

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE