Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Produkcja owoców i warzyw w Chorwacji

Dane z chorwackiego państwowego biura statystycznego (DZS) pokazują, że produkcja mandarynki w Chorwacji wzrosła aż o 156 procent do 48.678 ton w 2018 roku w porównaniu z rokiem poprzednim.

Wzrost odnotowano również w produkcji jabłek (o 63,5 procent do 92.476 ton), śliwek (o 77,6 procent do 14.578 ton), gruszek (o 29,1procent do 3.609 ton), fig (o 32,2procent do 1.220 ton), orzechów laskowych ( o 11,2 procent do 1.706 ton) i orzechów włoskich (o 28,3 procent do 621 ton).

Spadek odnotowano w produkcji brzoskwiń i nektaryn (o 53,3 procent do 3.451 ton), wiśni i czereśni (o 5,3 procent do 9.661 ton), truskawek (o 16,7 procent do 2.674 ton) i oliwek (o 1,8 procent do 28.414 ton).

Jeśli chodzi o zbiory warzyw, odnotowano wzrost produkcji kalafiorów i brokułów (o 19 procent do 2.066 ton), kapusty (o 12,2 procent do 39.612 ton), sałaty (o 35,6 procent do 8.014 ton) oraz cebuli i czosnku (o 31,5 procent do 27.321 ton).

Jednocześnie produkcja pomidorów spadła o 25,1 procent do 30.894 ton, produkcja ogórków spadła o 37,9 procent do 6.600 ton, produkcja papryki spadła o 6,5 procent do 18.054 ton, a produkcja marchwi zmniejszyła się o 14,4 procent do 11.709 ton.

Wreszcie croatiaweek.com donosi o produkcji winogron w ubiegłym roku wynoszącej 143.122 ton, czyli o 23,1 procent większej niż w roku 2017.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE