Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Prognoza produkcji orzechów laskowych

Tradycyjnie w maju główne kraje produkujące orzechy laskowe omawiają prognozy zbiorów na nowy sezon. Przedstawiciele krajów dzielili się informacjami operacyjnymi i prognozami na sezon 2020/2021 podczas seminarium internetowego International Nut Board Council (INC) w dniu 10 czerwca 2020 roku.

Według wstępnych szacunków, uprawa orzechów laskowych w Turcji w 2020 roku wyniesie około 620 tysięcy ton. Wielkość ta uwzględnia już straty w uprawach spowodowane deszczami pod koniec maja w wysokości około 15 procent. W tym sezonie tureccy producenci oczekują, że jądro orzecha laskowego będzie średniej wielkości, i oczywiście wiele zależy od warunków pogodowych w ciągu najbliższych 8 tygodni. W sezonie 2019/2020 Turcja miała rekordowe zbiory orzechów laskowych w ciągu ostatnich 10 lat. W związku z tym eksport tych orzechów z Turcji również był rekordowy.

Włochy mają 80 tysięcy ha sadów z orzechów laskowych, z czego 97 procent koncentruje się w czterech regionach - Piemoncie, Lacjum, Campagna i Sycylii. Około 2,5 tysiąca hektarów, czyli około 3 procent, to nowe plantacje w regionach, które nie są tradycyjnymi producentami orzechów laskowych. „Oczekujemy, że w ciągu następnych 10 lat powierzchnia orzechów włoskich we Włoszech osiągnie 100 tysięcy hektarów”, powiedział Ricardo Calgani, prezes Grupy Borges. „Gdyby nie marcowe przymrozki, które uderzyły trzy razy w różnym czasie i niektóre przestarzałe plantacje, w których wydajność spada (średnia wydajność wynosi 2,5 tony/ha), Włochy osiągnęłyby potencjał 150 tysięcy ton”.

Dlatego w 2020 roku, ze względu na mróz, prognoza zbiorów orzechów laskowych we Włoszech jest niższa niż potencjał i wynosi około 135 tysięcy ton.

Podczas gdy Włochy zwiększają produkcję orzechów laskowych, Hiszpania koncentruje się na powiększeniu obszaru pod migdałami. Ponieważ cały przemysł orzechowy w Hiszpanii koncentruje się na przetwarzaniu migdałów, zainteresowanie rolników orzechami laskowymi nie jest bardzo duże, a powierzchnia pod tą uprawą w Hiszpanii spada.

We Francji oczekuje się, że zbiory spadną w tym sezonie o 14 procent w porównaniu do 2019 roku w wyniku uszkodzeń spowodowanych mrozem. Prawie całe przetwarzanie orzechów laskowych we Francji koncentruje się w jednej spółdzielni - UNICOQUE, która zrzesza ponad 350 producentów z 6,5 tys. ha orzechów laskowych. Stowarzyszenie przetwarza 98 procent francuskich orzechów laskowych i eksportuje je głównie do Niemiec, Hiszpanii i Włoch. Orzechy laskowe sprzedawane są w łupinach konsumentom końcowym. Producentom orzecha francuskiego trudno jest konkurować cenowo z produktami z regionu Morza Czarnego, zwłaszcza z Turcji. Tureckie orzechy laskowe są średnio o 20 procent tańsze niż francuskie, a ich jakość nie jest gorsza od produktów z południowo-zachodniej Francji.

„W Stanach Zjednoczonych i Chile rolnicy bardzo entuzjastycznie sadzą nowe plantacje orzechów laskowych. Nowe sady orzechów laskowych zaczęto aktywnie zakładać od 2010 roku. Obecnie w stanie Oregon (USA) posadzono 33 tysiące hektarów, około 17-19 tysięcy hektarów już przynosi owoce, a reszta będzie owocować w ciągu najbliższych 3-5 lat. Średnio dodaje to 2 tysiące hektarów sadów orzechów laskowych rocznie. University of Oregon pracuje nad opracowaniem nowych odmian orzechów laskowych odpowiednich do blanszowania”- mówi Larry George, rzeczniczka Northwest Hazelnut Company.

Ponieważ Chile ma większy obszar do sadzenia orzechów laskowych, tempo zakładania nowych sadów w tym kraju sięga 3 tysięcy hektarów rocznie. Dzięki zastosowaniu intensywnych technologii i nowoczesnych odmian średnia wydajność orzechów laskowych w Stanach Zjednoczonych i Chile wynosi 3 tony na hektar.

„W ciągu najbliższych 5-6 lat spodziewamy się znacznego wzrostu podaży ze Stanów Zjednoczonych i Chile” - podsumował Larry George.

Według Ufuka Ozunguna, który reprezentuje Stowarzyszenie Eksporterów ze Stambułu, oczekuje się, że produkcja orzechów laskowych w Gruzji wzrośnie do 50 tysięcy ton z 40 tysięcy ton, dzięki staraniom rolników i państwa w walce z tarczówką marmurkowatą. „Mamy również nadzieję, że pandemia pozytywnie wpłynęła na jakość orzechów laskowych, ponieważ drobni rolnicy zostali zmuszeni do kwarantanny w domu i mieli więcej czasu na opiekę na swoich plantacjach” - podkreślił Ozungun.

Azerbejdżan potwierdził również prognozę produkcji orzechów laskowych na 50 tys. ton, pomimo niewielkich wiosennych przymrozków, które nie wpłynęły znacząco na jakość i ilość orzechów.

Jednym z głównych wyzwań tego sektora jest poprawa jakości orzechów laskowych i walka z tarczówką marmurkowatą. Regiony najbardziej dotknięte to Gruzja, Piemont (Włochy) i Oregon (USA). O ile w Gruzji problem został opanowany dzięki aktywnej kampanii informacyjnej, to w Turcji planują walczyć metodami biologicznymi, rozprzestrzeniając naturalnego wroga tego owada - osy samurajskie - co zmniejsza populację tarczówki.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE