Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Drosophila suzukii – szkodnik gatunków jagodowych

Drosophila suzukii pochodzi z południowo – wschodniej Azji. W latach osiemdziesiątych XX w. pierwsze egzemplarze tego szkodnika odkryto na Hawajach, a w 2008 roku muszkę wykryto już na kontynencie amerykańskim. Pierwszym stanem, w którym odnotowano obecność muszki była Kalifornia, obecnie jego występowanie notuje się na plantacjach owoców jagodowych w wielu innych zakątkach USA m. in. na Florydzie, Michigan, a także w stanie Waszyngton. Obecność D. suzukii odnotowano także w Kanadzie i Meksyku.

Muchę Drosophila suzukii można także znaleźć już w większości krajów śródziemnomorskich południowej Europy. We Włoszech obecność muszki odnotowano w takich regionach jak Piemont, Lombardia, Veneto, Liguria, Marche, Kalabria, Kampania i Sycylia, we Francji stwierdzono ją na plantacjach na Korsyce i w Ile de France. Pierwsze owady pokazały się także w Szwajcarii, Słowenii, Chorwacji, w Austrii, Niemczech i w Belgii. Jak się okazuje z roku na rok owad szybko zaczyna rozprzestrzeniać się w kierunku północnej i wschodniej Europy. Z pierwszych obserwacji wynika jednak, że czynnikiem ograniczającym występowanie muchy może okazać się suchy klimat, bo mucha preferuje wilgotny klimat morski.  

Drosophila suzukii atakuje wiele gatunków owoców miękkich, takich jak borówkę amerykańską, maliny, truskawki, czy czereśnie. Mucha jest bliską kuzynką zwykłej muszki owocówki, jednak jej szkodliwość jest znacznie większa, bo atakuje ona owoce zdrowe, świeże i nieuszkodzone. Jej jaja składane są do owoców, z których wylęgają się larwy żywiące się miąższem. To one są główną przyczyną uszkodzeń owoców, a te uszkodzenia są przyczyną lawiny kolejnych. Uszkodzone żerowaniem owoce są bowiem narażone na wtórne zakażenia różnych innych patogenów takich jak grzyby, drożdże czy bakterie.

Dorosły owad muszki Drosophila suzukii ma długość 2–3,5 mm. Jest on koloru od żółtego do jasno brązowego, ma czerwone oczy i czarne pasy po stronie brzusznej. Rozpiętość skrzydeł wynosi 5–6 mm. U owada występuje dymorfizm płciowy – samce mają ciemne plamki na końcu skrzydeł, a samice silne, długie pokładełko. Larwy osiągają 3,5 mm długości i cały cykl rozwojowy przechodzą w owocu. Szkodnik ma wiele pokoleń w ciągu roku (od 7 nawet do 15 pokoleń w zależności od warunków klimatycznych), a jedna samica może złożyć nawet 600 jaj (średnio około 400 sztuk).

Mucha może przetrwać i rozmnażać się w szerokim spektrum warunków klimatycznych. Temperaturami granicznymi dla reprodukcji Drosophila suzukii to zakres od 10 st. C do 32 st. C. Optymalna temperatura do rozwoju owadów waha się w przedziale 20 – 25 st. C. Muszka dobrze znosi także niskie temperatury, co potwierdza jej obecność z rejonach górskich.

Muszka jest w stanie rozwijać się w bardzo szerokim zakresie ekosystemów – zarówno uprawnych, jak i dzikich, co umożliwia jej przetrwanie praktycznie wszędzie, a ludziom ogranicza kontrolę nad jej rozwojem.

Szybki rozwój szkodnika i narastające straty w produkcji z powodu jego obecności przyczyniły się do stworzenia we Włoszech grupy badawczej (IASMA Research and Innovation Center Fondazione E. Mach - Dep. Sustainable Agroecosystems and Bioresources Chemical Ecology Research Group, S.Michele all’Adige, Trento), która ma na celu poznanie biologii Drosophila suzukii, jego dokładnego rozwoju, a także przekazywanie tej wiedzy i wdrażanie technologii pozwalających zwalczać muszkę.

Drosophila suzukii także w Polsce

Obecność muszki w Niemczech może oznaczać, że niedługo owad przekroczy granicę Polski i zaatakuje krajowe plantacje. Warto więc zacząć interesować się tym owadem i zadbać o monitoring jego występowania. Należy w tym celu rozwiesić pułapki. Można je wykonać samodzielnie. Wystarczy do tego plastikowa butelka z nawierconymi otworami o średnicy około 1 cm, którą trzeba wypełnić płynem wabiącym (0,5 l wody, pół paczki drożdży, 4 łyżki cukru, 2 krople zwilżacza lub detergentu). Takie pułapki powinno się rozwiesić na plantacji w momencie gdy zaczynają dojrzewać pierwsze owoce. To pozwoli na wczesne wykrycie szkodnika i przygotowanie się na jego zwalczanie (prof. dr hab. Stanisław Pluta).

Słowa kluczowe: owoce, produkcja owoców, szkodniki
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE