Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Nowa metoda walki z brunatną zgnilizną w USA

2012-02-15 16:58
Źródło: fresh-market.pl za freshplaza.com (KZ)

Chociaż w USA zarejestrowane są fungicydy do pozbiorczego zastosowania w celu ograniczenia występowania tej choroby na owocach, tamtejsi naukowcy pracują nad alternatywnymi metodami ich ochrony. Stosowanie chemicznych środków ochrony, ogranicza bowiem możliwości eksportowe owoców do Europy, gdzie są one zakazane.

Liczne badania wykazały, że na ograniczenie występowania brunatnej zgnilizny korzystnie wpływają gorące zabiegi wodne. Polegają one na zanurzeniu owoców w ciepłej wodzie na określoną ilość czasu.

Zabiegi przy wykorzystaniu wody o stosunkowo niskiej temperaturze (od 45 do 52 st. C), które stanowiły pierwsze próby zastosowania tej metody w ochronie owoców, były dość kłopotliwe, bo wymagały dużych zbiorników, w których owoce musiały być zanurzone aż przez 3 minuty.

Kolejne badania dowiodły, że skuteczne jest także wykorzystanie wody o wyższej temperaturze, w której owoce zanurza się na 60 sekund. Badania te wykazały także, że zanurzenie owoców przez 30 – 60 sekund w wodzie o temperaturze od 55 do 60 st. C znacznie redukuje występowanie brunatnej zgnilizny powodowanej przez Monilinia fructicola.

„Kąpiele” w ciepłej wodzie mogą przy tym być łączone z innymi metodami ochrony owoców, takimi jak zastosowanie fungicydów, metody biologiczne, a także przechowywanie w warunkach kontrolowanej atmosfery.

Zobacz więcej: Brzoskwinie

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem