Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Stanowisko MRiRW dot. neonikotynoidów

2017-05-10 16:03

Przedłożone dzisiaj przez przedstawicieli Greenpeace Polska postulaty, MRiRW traktuje jako kolejny głos w dyskusji, która miała miejsce w styczniu br.27 stycznia 2017 r. w resorcie rolnictwa odbyło się spotkanie, które było poświęcone wymianie poglądów pomiędzy przedstawicielami organizacji rolniczych, pszczelarskich, Greenpeace Polska, placówek naukowych zajmujących się pszczelarstwem i ochroną roślin przy udziale członków Komisji ds. Środków Ochrony Roślin. Tematem przewodnim tego spotkania było zapewnienie bezpieczeństwa przy stosowaniu środków ochrony roślin dla pszczół oraz problematyka stosowania substancji z grupy neonikotynoidów.

Kwestia bezpieczeństwa pszczół w kontekście stosowania środków ochrony roślin jest szeroko omawiana w Polsce, państwach członkowskich UE oraz na całym świecie. W szczególności w ostatnich latach poświecono temu trudnemu zagadnieniu wiele prac naukowych i badawczych. W wielu krajach zauważa się problem wyraźnego spadku liczebności rodzin pszczelich. Uważa się, że główną przyczyną ginięcia pszczół jest chemiczna ochrona roślin, a zwłaszcza stosowane insektycydy. Należy jednak zauważyć, że tak w Polsce jak i UE ograniczanie ryzyka związanego ze stosowaniem środków ochrony roślin jest priorytetem. Służą temu w szczególności restrykcyjne przepisy prawa regulujące rejestrację tych preparatów oraz ich stosowanie.

Szacuje się, że właściwa ochrona roślin pozwala zabezpieczyć ok 30% plonów roślin uprawnych. Konieczne jest zatem stosowanie takich metod zwalczania organizmów szkodliwych, które jednocześnie nie niszczą populacji owadów zapylających.

Z uwagi na fakt, że zarówno ochrona roślin jak i działalność zapylaczy warunkują produkcję roślinną na wysokim poziomie, rolnicy żywo są zainteresowani czynną ochroną pszczół. Ważnym zagadnieniem stojącym dziś przed każdym rolnikiem jest więc stosowanie w praktyce zasad integrowanej ochrony roślin.

Wprowadzone w 2013 r. ograniczenia w stosowaniu insektycydowych zapraw nasiennych zawierających substancje czynne z grupy neonikotynoidów zostały również wdrożone w Polsce, co jednak znacząco utrudniło uprawę rzepaku. Równocześnie trwają bardzo intensywne prace w Unii Europejskiej mające doprowadzić do naukowego rozstrzygnięcia kwestii bezpieczeństwa stosowania tej grupy środków ochrony roślin. Przewiduje się że kompleksowa ocena wykonywana przez EFSA powinna zostać zakończona do 30 listopada 2017 r., a następnie podjęte zostaną końcowe rozstrzygnięcia dotyczące tych substancji na poziomie UE.

Dlatego też w ocenie MRiRW zmiany legislacyjne w odniesieniu do warunków zatwierdzenia substancji czynnych z grupy neonikotynoidów powinny zostać podjęte przez KE po zakończeniu wszystkich zainicjowanych ocen (tj. uwzględniać wyniki wszystkich zastosowań w formie zapraw nasiennych i granul, zastosowań nalistnych, wyniki oceny przeglądu literatury naukowej oraz dane z monitoringu).

Jednocześnie MRiRW zwraca uwagę na problem podejmowania decyzji w zakresie zatwierdzenia substancji czynnych w oparciu o wyniki naukowe opracowane w oparciu o niezatwierdzoną w chwili obecnej wytyczną dotyczącą oceny ryzyka dla pszczół miodnych, trzmieli i pszczół-samotnic. Decyzje w odniesieniu do substancji czynnych powinny także uwzględniać jednoznacznie ustalone zasady oceny w tym zakresie.