Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Uwaga na zarazę ziemniaka na pomidorach

2014-06-13 10:18

Zaraza ziemniaka jest to najgroźniejsza choroba ziemniaków i pomidorów uprawianych w polu i pod osłonami. W latach chłodnych i deszczowych przyjmuje postać epidemii, prowadząc do całkowitego wyniszczenia plantacji. Choroba występuje powszechnie we wszystkich rejonach uprawy pomidora i ziemniaka. W ostatnich latach notuje się masowe pojawianie się zarazy na pomidorze w uprawie tunelowej już w marcu. Taka różnica w porównaniu z dotychczasowym rytmem występowania zarazy ziemniaka na pomidorach wynika ze zmienionej biologii grzyba od około 1985 roku, kiedy zawleczono do Europy nową formę łodygową (P. infestans), tzw. typ kojarzeniowy A-2. Od tej chwili stało się możliwe w naszych warunkach klimatycznych rozmnażanie płciowe sprawcy choroby, w wyniku czego tworzą się oospory (zarodniki przetrwalnikowe) zimujące w resztkach roślin (pomidora lub ziemniaka). Sprawca choroby może także zimować w formie grzybni na pomidorach, uprawianych w całorocznym cyklu pod osłonami.

Pierwszymi, typowymi objawami zarazy ziemniaka na liściach pomidora są wodniste, szarozielone, stopniowo brązowiejące plamy. Unerwienie liścia w obrębie tych przebarwień jest brunatnoczarne. Na dolnej stronie liścia (w obrębie plam), w okresie wysokiej wilgotności, widoczny jest szarobiały nalot zarodników konidialnych grzyba. Z czasem ogonki liściowe, liście i łodygi porażonych roślin brązowieją i ulegają nekrozie. W przypadku porażenia owoców powstają szarozielone i szybko brązowiejące plamy o twardej, lekko wzniosłej powierzchni. Zbrunatnienie sięga w głąb miąższu owoców. U roślin uprawianych w tunelach foliowych infekcji ulegają górne partie. Przebieg choroby jest bardzo gwałtowny, a porażone rośliny zasychają całkowicie w ciągu kilku dni.

Aby ustrzec się zarazy, na pomidorach należy wykonać po zauważeniu pierwszych objawów zarazy na ziemniakach. Oprysk wykonujemy preparatami o działaniu kontaktowym, np. Antracol 70 WG (dawka 2-2,5 kg/ha) lub Polyram 70 WG (1,2-1,8 kg/ha). Przy zaobserwowaniu pierwszych objawów zaleca się zastosować przemiennie preparaty o działaniu wgłębnym, np. Champion 50 WP (dawka 2,3-3 kg/ha), Miedzian 50 (2,5-3 kg/ha) WG, Mag 50 WP (2,5-3 kg/ha), Nordox 75 WG (1-2 kg/ha), Penncozeb 80 WP (2 kg/ha) lub Dithane NeoTec 75 WG (2 kg/ha). W zależności od środka chemicznego należy zachować odpowiedni okres karencji podany w zaleceniach producenta.

Zobacz więcej: Pomidory

Słowa kluczowe: zaraza ziemniaka, pomidory, produkcja
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE