Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Światowy rynek cytryn

Sezon cytrynowy w Hiszpanii, Włoszech i Turcji kończy się w tym roku wcześniej. Zapotrzebowanie na rynku europejskim jest wysokie, a wolumeny są niższe niż w ubiegłym roku. Wzrost popytu został wywołany kryzysem koronawirusa, ponieważ owoc ten jest doskonałym źródłem witaminy C. Argentyna i Republika Południowej Afryki, dwa kraje odpowiedzialne za większość eksportu na rynek europejski, już rozpoczęły sezon. Korzystne ceny w Europie i wczesny początek sezonu to doskonała okazja dla tych krajów. Oprócz cytryn kalifornijskich i niektórych cytryn argentyńskich (które są ponownie dostępne na rynku od 2018 roku) USA oczekują również meksykańskich. Niektórzy handlowcy zastanawiają się, czy popyt pozostanie stabilny, czy wkrótce zostaniemy zalani cytrynami. Patrząc w przyszłość, Chiny również wydają się być znaczącym eksporterem cytryn.

Argentyna: Pomimo niższej produkcji rośnie eksport cytryn
Argentyna w tym roku rozpoczęła nowy sezon wcześnie. Wystartował on w marcu od pierwszego eksportu do Rosji, Ukrainy i Kanady. Eksport do USA zaczął się w kwietniu, a do Europy na początku maja. Rosja i Europa pozostają najważniejszymi rynkami zbytu, ale wraz z ponownym otwarciem rynku amerykańskiego w 2018 roku wiele wysiłku włożono w ekspansję na tym rynku. Eksport do USA został nieco opóźniony ze względu na środki podjęte w Argentynie przeciwko epidemii koronawirusa. Producenci nie mieli powodu narzekać na pogodę, co dało dobre zbiory. Wielkość produkcji jest nieco niższa niż w ubiegłym roku; przewiduje się jednak, że eksport wyniesie około 300 000 ton. Całkowity zbiór w sezonie 2019/2020 szacuje się na 1,8 miliona ton, z czego większość przeznaczona jest do produkcji koncentratu soku z cytryny i oleju z cytryny.

Republika Południowej Afryki: szybsze tempo eksportu cytryny wraz z wczesnym początkiem sezonu
Południowoafrykański przemysł cytrynowy jest bardzo ostrożny, jeśli chodzi o perspektywy eksportu. Duże ilości są już w drodze, ale duży eksport z Południowej Afryki i Argentyny może wywrzeć presję na rynek. Obecnie przewiduje się, że eksport wyniesie 27,1 miliona kartonów (15 kg każdy), czyli o 5 milionów więcej kartonów niż w ubiegłym roku. Wzrost ten wynika głównie z powiększenia areału. Chociaż sadzenie nowych drzew cytrynowych uległo spowolnieniu, ponad 43 procent wszystkich drzew w RPA ma cztery lata lub mniej.

Tym razem sezon zaczął się wcześniej. Ilość eksportowanych cytryn jest już większa niż w ubiegłym roku, przy czym znaczna część trafia na Bliski Wschód, który wymaga wczesnych cytryn. Po latach dużego popytu z Rosji tegoroczny eksport tam spadł. Rozwój gospodarczy w krajach produkujących ropę naftową jest powodem do niepokoju dla niektórych eksporterów, ponieważ powodują niepewność co do modeli konsumpcji. Azja Południowo-Wschodnia jest obecnie rozczarowaniem dla niektórych eksporterów, ale oczekuje się, że wkrótce zostaną przywrócone normalne wzorce konsumpcji. Eksporterzy w Południowej Afryce śledzą również rosnący chiński eksport cytryn.

15 lat temu średni przychód dla południowoafrykańskich plantatorów cytryny wynosił 2000 ZAR (100 euro) na hektar. Wzrósł on do 17 000 ZAR (850 euro), a następnie spadł do 11 000 ZAR (550 euro) i wzrósł do 12 000 ZAR (600 euro) w ubiegłym roku.

Holandia: Czy cena może się utrzymać?
Ponieważ kampanie mają się zakończyć w Hiszpanii i we Włoszech, a Turcja nie może już eksportować cytryn, handlowcy przygotowują się do cytryn z półkuli południowej. Na początku maja pierwszy statek chłodniczy z argentyńskimi cytrynami, w drodze do Sankt Petersburga, zawinął do portu Vlissingen. Podczas gdy jeden inwestor ma optymistyczne perspektywy na nadchodzący sezon, drugi jest, w swojej opinii, bardziej realistyczny. Utrzymujący się wysoki popyt ze strony sektora detalicznego, a w przyszłości ponowne otwarcie branży gastronomicznej latem, przy wysokich cenach płaconych za owoce, kontrastuje z obawami przed nadwyżką cytryny z Południowej Afryki i Argentyny. Perspektywa jest taka, że ​​Republika Południowej Afryki wyeksportuje więcej wolumenów do Europy, a Argentyna, wraz ze swoimi nowymi plantacjami, również to zrobi, więc ceny mogą ulec presji.

Niemcy: Wysoki popyt prowadzi do wczesnego końca sezonu hiszpańskiego
W okolicach Wielkanocy popyt na cytryny w Niemczech był - podobnie jak w innych latach - bardzo wysoki. Jednak w tym roku zaobserwowano dodatkowy wzrost. „Ma to związek z wysoką zawartością witaminy C w cytrynach, ponieważ prawdopodobnie pomaga ona wzmocnić układ odpornościowy. Z powodu koronawirusa istnieje dodatkowe zapotrzebowanie na takie produkty, w tym cytryny”, powiedział handlowiec.

Wyższy popyt ma wpływ na sytuację sprzedażową. „Chociaż podaż cytryn jest ograniczona, pojemność magazynów i dostępność opakowań od dłuższego czasu nie były wystarczające. Pilne zapotrzebowanie na duże ilości doprowadziło do gwałtownego spadku zapasów cytryn hiszpańskich”. Dotyczy to zarówno konwencjonalnych, jak i ekologicznych cytryn odmiany Verna, które są importowane głównie z hiszpańskich obszarów uprawy Murcia i Malaga. Z tego powodu ludzie liczą również na wczesny koniec sezonu hiszpańskiego.

Po Hiszpanii zwykle przychodzi Argentyna, choć obecnie trudno jest oszacować sytuację. „Importujemy odmianę Eureka z Argentyny. Mówi się, że dostępne są duże ilości, ale dowiemy się o tym dopiero, gdy produkt znajdzie się w pojemnikach, w drodze do nas” - mówią.

Szwajcaria: Rekordowa sprzedaż organicznych cytryn
Sprzedaż ekologicznej cytryny na szwajcarskim rynku detalicznym osiągnęła nowy najwyższy poziom w marcu. Średnio sprzedano 161 ton cytryn organicznych tygodniowo, o 47 procent więcej niż w lutym i 53 procent więcej niż w marcu 2019 roku. Z drugiej strony udział cytryn organicznych w rynku pozostał praktycznie taki sam i wynosił 42 procent, zgłasza stowarzyszenie rolnicze BLW.

Francja: Przejście na półkulę południową
Cytryny sprzedają się obecnie we Francji dobrze. Zwłaszcza ze względu na korzyści zdrowotne związane z tymi owocami. Sezon hiszpański dobiega końca. Ze względu na nadmierne opady deszczu w Hiszpanii na wiosnę wystąpiły pewne problemy z jakością, ale zostały one rozwiązane w dalszej części sezonu. Republika Południowej Afryki i Argentyna wchodzą teraz na rynek.

Hiszpania: Wcześniejszy koniec sezonu dla cytryn Verna
Szaleństwo poprzednich tygodni, przy niesamowicie wysokim popycie i cenach cytryn, już się skończyło. Koronawirus nadal ma duży wpływ na popyt, chociaż trudno jest sprzedawać owoce i duże formaty klasy 2. Hiszpania całkowicie przeszła z Primafiori na Vernę, a plony mają być o 30-40 procent niższe niż w ubiegłym roku, więc sezon zakończy się wcześniej. Istnieje wiele dużych rozmiarów, ponieważ na drzewo przypada mniej owoców. Chociaż ceny spadły w ostatnich tygodniach, pozostają korzystne dla producentów (od 0,72 do 0,85 euro/kg). Wysokie ceny w Europie zachęciły Argentyńczyków i eksporterów z Afryki Południowej do wcześniejszego eksportu cytryn na rynek europejski. Pierwsze cytryny z Argentyny przybyły na początku maja, a teraz duża liczba kontenerów chłodni załadowanych cytrynami płynie drogą morską.

Włochy: Większy popyt, mniej cytryn
Na Sycylii produkcja cytryny jest obecnie na najniższym poziomie od 15 lat. „Przez cały 2020 rok cena sprzedaży utrzymywała się na wysokim poziomie, średnio 0,75 euro/kg”, mówi sycylijski producent. „Nasze cytryny są wysyłane do północnych Włoch, Francji, Austrii, Niemiec i Holandii. Utrzymują się problemy z Mal Secco (Phoma tracheiphila).”

Nastąpił spadek podaży cytryn w Syrakuzach z powodu niesprzyjających warunków pogodowych w poprzednim sezonie, ale popyt na te cytryny rośnie, częściowo z powodu ograniczenia importu z Hiszpanii. Ceny w miejscu pochodzenia wzrosły zatem z 0,75 do 0,95 euro/kg. Wielu przedsiębiorców w regionie Syrakuz inwestuje w uprawę cytryny, zwiększając areał. Te nowe obszary wejdą do produkcji dopiero za 3-4 lata. Cytryny Primofiore będą nadal zbierane w Kalabrii przez dwa tygodnie. Sezon w Kalabrii został przedłużony o 30 dni z powodu opadów w ubiegłym tygodniu. Kampania 2019/2020 była dobra dla cytryn ze względu na zwiększony popyt na rynku. Ceny sprzedaży wynoszą około 1,20-1,30 euro/kg, ale oczekuje się, że wzrosną o 20 centów w ciągu tygodnia, jeśli podaż będzie nadal spadać.

Turcja: Eksport cytryn zostanie wstrzymany do sierpnia
Ze względu na środki wprowadzone w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się koronawirusa eksport cytryn z tego kraju został wstrzymany do sierpnia 2020 roku. Jednak dotarły do ​​nas wiadomości, że od czwartku zatwierdzono wywóz do 10 000 ton cytryny. Więcej oficjalnych wiadomości na ten temat będzie można śledzić w przyszłym tygodniu.

Chiny: Rośnie eksport cytryn
W Chinach eksport cytryn znacznie wzrósł w ostatnim czasie. Z powodu koronawirusa konsumenci próbują kupić więcej produktów z witaminą C. W rezultacie popyt na cytryny wzrósł, a cena cytryn chińskich zwiększyła się w ciągu ostatnich kilku tygodni. Cytryny chińskie uprawiane są głównie w Chongqing i Syczuanie.

Stany Zjednoczone: silny popyt ze strony handlu detalicznego
Cytryny na rynku amerykańskim pochodzą obecnie z dwóch regionów. Z jednej strony są to cytryny z Kalifornii. Kalifornia jest w stanie produkować cytryny przez cały rok. Z drugiej strony są owoce meksykańskie, których duże ilości są spodziewane w ciągu 3 do 4 tygodni. Meksykanie pozostają na rynku przez 9 miesięcy. Argentyna, a w ograniczonym zakresie Urugwaj i Chile, również eksportują cytryny na rynek amerykański.

Usługi gastronomiczne zwykle absorbują stałe ilości produktu od handlowców, ale z powodu zamknięcia tego sektora wiele cytryn jest teraz przechowywanych. Zapotrzebowanie ze strony detalicznej gwałtownie wzrosło. Jednakże, gdy tylko duże ilości cytryn meksykańskich wejdą na rynek, istnieje szansa, że ​​podaż wzrośnie, a ceny spadną.

Australia: Ekspansja na rynku krajowym
Cytryny uprawiane są przez cały rok w Australii. Obszar uprawy cytrusów w kraju rośnie, ale większość drzew cytrynowych wciąż znajduje się w fazie wzrostu. W ubiegłym sezonie wyprodukowano 48 232 ton cytryn i limonek. 79 procent z tego to cytryny, ale tylko 7 procent całości było przeznaczone na rynek świeżych. W ubiegłym sezonie importowano 4000 ton, ale wraz z powiększeniem areału, głównie w Queensland, kraj ma nadzieję na dalsze zmniejszenie tego wolumenu. Branża wciąż widzi wiele możliwości rozwoju na rynku krajowym i stara się to wykorzystać dzięki promocjom i kampaniom.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE