Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Światowy rynek truskawek

W 2016 roku światowy rynek truskawek wyniósł 9,2 mln ton, czyli o 5 proc. więcej niż rok wcześniej. Według raportu "Świat: Truskawki - raport rynkowy. Analiza i prognoza do 2025”, wielkość rynku przeszła dynamiczną ekspansję od 2007 roku do 2016 roku, zwiększając się z CAGR o + 5,0 proc. Pod względem wartości rynek osiągnął 15,9 mld USD w 2016 roku, a jego tendencja utrzymywała się na stosunkowo niskim poziomie w ciągu ostatnich trzech lat. Liczba ta odzwierciedla całkowite przychody producentów i importerów (z wyłączeniem kosztów logistyki, kosztów marketingu detalicznego i marż detalistów, które zostaną uwzględnione w ostatecznej cenie konsumenta).

Trend do zdrowej żywności staje się coraz bardziej popularny w krajach rozwiniętych, takich jak USA i Europa, zachęcając w ten sposób do konsumpcji produktów naturalnych, w tym owoców i gatunków jagodowych. Oczekuje się, że tendencja ta utrzyma się w nadchodzących latach. Konsumenci coraz częściej wybierają truskawki, zmieniając preferencje konsumentów z tradycyjnych rodzajów owoców.

Silny popyt na truskawki obserwuje się również na rynkach wschodzących w Azji, gdzie istnieje duża przestrzeń do ekspansji rynkowej, ponieważ konsumpcja jest nadal stosunkowo niska, ale obecnie sukcesywnie rośnie.

W najbliższym czasie przewiduje się, że spożycie truskawek będzie nadal rosło, w związku z rosnącą populacją i obecną tendencją w zakresie zdrowej żywności, co doprowadzi rynek do produkcji na poziomie aż 11,5 mln ton w 2025 r.

Chiny zwiększyły spożycie truskawek

Kraje o największej konsumpcji truskawek to Chiny (41 proc.), Stany Zjednoczone (16 proc.), Egipt (5 proc.), Turcja (4 proc.), Meksyk (4 proc.) i Niemcy (3 proc.), które razem stanowią prawie 73 proc. globalnego spożycia.

W latach 2007-2016 najwyższe roczne tempo wzrostu spożycia truskawek odnotowano w Meksyku, z przyrostem o 12,7 proc., w Egipcie, o + 12,2 proc., w Chinach +8,3 proc. Ponadto Chiny znacząco zwiększyły swój udział w globalnym spożyciu truskawek, odnotowując widoczne zyski w wysokości +9 punktów procentowych w latach 2007-2016. Egipt i Meksyk również zwiększyły swoje udziały w globalnej konsumpcji w ciągu ostatnich dziesięciu lat.

Wśród wiodących krajów konsumenckich wysoki poziom spożycia na mieszkańca odnotowano w Turcji (5,2 kg/rok w 2016 r.), Egipcie (4,9 kg/rok) i USA (4,5 kg/rok), co było wartością znacznie wyższą niż średnia światowa wynosząca zaledwie 1,2 kg/rok. Jednak roczny wzrost konsumpcji per capita był najbardziej zauważalny w Meksyku, gdzie wzrósł on w średnim rocznym tempie + 11,3 proc. od 2007 do 2016 roku.

Produkcja truskawek osiągnęła solidny wzrost

Produkcja truskawek osiągnęła 9,1 mln ton w 2016 roku wzrastając o 4 proc. w ciągu ostatniego roku. W okresie sprawozdawczym odnotowano również dodatnią dynamikę w latach od 2007 do 2016 r. Produkcja truskawek rosła regularnie z roczną stopą wzrostu o 5,1 proc. i wyniosła pod względem wartości 15,6 mld USD. Ze względu na spadek cen producentów wzrost produkcji truskawek pod względem wartości był mniej wyraźny w stosunku do wzrostu wartości produkcji w ostatnich latach.

Wszyscy główni producenci truskawek zwiększyli wielkość produkcji

Chiny były kluczowym światowym producentem truskawek, a ich produkcja wyniosła w 2016 roku 3,8 mln ton, co stanowiło 42 proc. światowej produkcji. Pozostali główni producenci to Stany Zjednoczone (16 proc.), Meksyk i Egipt (po 5 proc.), Turcja i Hiszpania (po 4 proc.). W Meksyku i Egipcie wielkość produkcji zwiększyła się o + 11,5 proc. rocznie w Chinach i Turcji. - odpowiednio o + 8,1 proc. i + 5,8 proc. w latach 2007-2016. Hiszpania (+ 3,5 proc.) i USA (+ 2,8 proc.) pokazały mniej wyraźny wzrost produkcji w ciągu ostatnich dziewięciu lat.

Światowy eksport truskawek

Hiszpania, Stany Zjednoczone, Meksyk i Holandia dostarczyły 70 proc. światowego eksportu truskawek. W 2016 roku globalny eksport wyniósł 860 tysięcy ton z ogólną tendencją wzrostową w ciągu ostatnich kilku lat. Po stopniowym wzroście w okresie od 2007 do 2011 roku nastąpił gwałtowny wzrost o 18 proc. w 2012 roku, a następnie kolejne łagodne wahania do 2016 roku.

Pod względem wielkości eksportu największym światowym dostawcą jest Hiszpania (311 tys. ton), w dalszej kolejności USA (134 tys. ton), Meksyk (103 tys. ton) i Holandia (56 tys. ton). Ich łączny udział wynosi 70 proc. światowego eksportu. Za nimi podążają Belgia (41 tys. ton), Grecja (23 tys. ton) i Maroko (18 tys. ton).

Od 2007 do 2016 roku eksport z Hiszpanii rósł wraz ze średnią roczną stopą wzrostu na poziomie 4,6 proc., jednak najszybciej rozwijającym się dostawcą wśród głównych eksporterów była Grecja (+ 21,4 proc. rocznie). Pomimo faktu, że są największym światowym producentem truskawek, Chiny nie eksportowały znacznej części swojej produkcji, co oznacza, że ​​zostały skonsumowane w kraju.

 

Zobacz więcej: Truskawki

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem