Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Nowy czujnik do pomiaru przepływu powietrza w komorach przechowalniczych

Czujniki mierzą środowisko w jakim przechowywany jest produkt. Umożliwia to projektowanie chłodni o najlepszej rotacji powietrza i skutecznym odprowadzaniu powietrza.

System czujników ASL (Air Speed ​​Logger) składa się z czterech wzajemnie połączonych kulek z tworzywa sztucznego, każda o średnicy 80 mm, ułożonych między jabłkami w dużych skrzynkach. W przestrzeni między kulkami przymocowane są diody krzemowe. Rejestrują one prędkość powietrza między kulkami. Szczególną cechą systemu jest niezależny od kierunku pomiar małej prędkości przepływu w zakresie od 0 do 1,5 m / s.

czujnik kontroli przeplywu powietrza

Nowy, autonomiczny rejestrator prędkości został zaprojektowany specjalnie do określania prędkości powietrza i temperatury powietrza w otoczeniu zbiorczym oraz w skrzyniach do przechowywania produktów rolnych. Niestety jak dotąd nie udało się przeprowadzić ciągłych pomiarów przepływu w skrzyniach bez zakłócania procesu przechowywania. 

A samo wykonywanie pomiarów jest proste: system piłek jest umieszczony między owocami. Akumulatory i rejestratory danych są zintegrowane z kulkami i umożliwiają rejestrację danych przez okres do 28 godzin. W porównaniu do tradycyjnych anemometrów system jest stosunkowo niewrażliwy na uszkodzenia mechaniczne, ponieważ cztery kulki chronią czujniki. 

System nadaje się do walidacji modeli przepływu powietrza, które są tworzone, na przykład, za pomocą obliczeniowej dynamiki płynów (CFD). Stanowią one podstawę do opracowania zoptymalizowanych koncepcji przechowywania i wentylacji na zimno, które najlepiej odpowiadają wymaganiom przechowywanych produktów owocowych i warzywnych, w celu zmniejszenia strat podczas przechowywania.

Badania laboratoryjne oraz praktyczne pokazały stabilne wartości prędkości powietrza w przestrzeniach śródmiąższowych przy różnych poziomach przepływu powietrza. Czułość czujnika wzrasta zauważalnie przy malejących wartościach prędkości powietrza. Należy jednak wziąć pod uwagę wpływ szybkich zmian temperatury na pomiar prędkości powietrza. Pomiary w pomieszczeniach magazynowych powinny być wykonywane w stabilnych temperaturach. 

Nowe urządzenie jest dostosowane wielkością do badania jabłek i jest odpowiednie dla produktów o podobnej wielkości i kształcie, takich jak cebula, ziemniaki, kiwi i pomarańcze. Może być również użyty - po dostosowaniu - do określenia rozkładu prędkości powietrza w innych porowatych materiałach sypkich.

Więcej informacji:

www.atb-potsdam.de

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem