Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Turcja chce zwiększyć produkcję awokado.

Dystrykt Alanya w prowincji Antalya (dobrze znany Polakom jako kierunek wakacyjnych wojaży – przyp. tłum.) produkuje 70 procent całkowitej liczby awokado w Turcji. W tym roku celem jest zwiększenie produkcji awokado i wyprodukowanie 60 milionów sztuk tych owoców na terenie całego kraju, na uprawach o łącznej powierzchni 40 tysięcy hektarów.

Awokado po raz pierwszy przywieziono do Turcji z Meksyku w 1953 roku, ale produkcja komercyjna rozpoczęła się w Antalyi (Alanya i Gazipasa) i Mersin (Anamur) w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku. W ubiegłym roku sama Alanya wyprodukował 40 milionów sztuk awokado. Cena hurtowa awokado wynosi od 2 do 2,5 liry (od 0,3 do 0,4 euro), w sklepach spożywczych zaś owoce te kosztują od 4 do 5 lir (od 0,6 do 0,8 euro).

Obfitość awokado w tym roku
Hilmi Sevilgen, szef stowarzyszenia producentów awokado w Alanyi, powiedział, że producenci są zadowoleni z produkcji awokado w tym roku i że ceny są na normalnym poziomie. Sevilgen dodał: "Dzięki dobrej pogodzie produkcja awokado jest obfita, a jakość jest dobra".

Sevilgen podkreślił, że eksport tureckiego awokado trafia na Ukrainę, do Rumunii, Rosji i Iranu. Stwierdził też: "W tym roku eksportowaliśmy nasze awokado do 5 krajów, takich jak Ukraina, Rumunia, Rosja i Iran, a ostatnio Azerbejdżan zaczął kupować nasze o awokado, jakkolwiek zakończyliśmy już zbiory i z tego powodu na razie nie możemy dostarczać. Często mówimy, że musimy produkować więcej awokado i dobrą wiadomością jest to, że każdego dnia zwiększamy produkcję. Kiedyś produkowaliśmy 20 milionów awokado, teraz produkcja zwiększyła się do 40 milionów w 2018 roku. W tym roku oczekujemy 60 milionów awokado w Turcji."

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE