Turcja potęgą w produkcji żywności organicznej
Turcja jest jednym z największych światowych producentów żywności organicznej. Wartość jej rynku szacowana jest na 200 mln dolarów.
Jeszcze w 1990 r. w kraju tym produkowano zaledwie 8 produktów organicznych, najważniejsze były rodzynki i suszone figi. Po dziesięciu latach liczba produktów rolniczych wytworzonych metodami organicznymi wzrosła do 210.
Obecnie ok. 250 firm posiada certyfikaty potwierdzające produkcję zgodną z normami żywności organicznej, które uprawiają rośliny metodami bio na powierzchni ok. 193 tys. ha.
W Turcji dominuje uprawa organicznych zbóż, roślin strączkowych, winogron, fig, moreli, orzechów laskowych, oliwek, herbaty, cytrusów, papryki i pomidorów. Główne rynki sprzedaży tych towarów to: Wielka Brytania, Francja, Niemcy, Norwegia, Szwajcaria i Holandia, a poza Europą Japonia i Stany Zjednoczone.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie www.gozlemgazetesi.com.tr (rs)