Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

USA – nowa odmiana jabłek w sprzedaży

Na półkach amerykańskich sklepów pojawiły się jabłka Cosmic Crisp, wyhodowane przez naukowców z University of Washington. Ich cechą jest długi okres trwałości: twórcy odmiany zapewniają, że jabłka można przechowywać w lodówce przez 10-12 miesięcy bez utraty jakości.

Wybór odmian trwał 22 lata, a całkowity koszt badań i wprowadzenia jabłek do produkcji wyniósł około 10 milionów dolarów.

Nowe jabłka to hybryda Honeycrisp i Enterprise. Twórcy odmiany twierdzą, że udało im się osiągnąć długi okres trwałości z powodu powolnego utleniania miazgi owocowej.

W Stanach Zjednoczonych jest 7500 producentów jabłek, którzy razem uprawiają średnio 240 milionów buszli jabłek rocznie (buszel to amerykańska miara objętości i masy ciał sypkich) na 322 tysiącach akrów ziemi. Roczny dochód branży zbliża się do 4 miliardów dolarów.

Jabłka są uprawiane komercyjnie w 32 stanach. 10 najlepszych stanów produkcji jabłek: Waszyngton, Nowy Jork, Michigan, Pensylwania, Kalifornia, Wirginia, Karolina Północna, Oregon, Ohio, Idaho.

Według KazakhZerno.kz 67 procent jabłek w Stanach Zjednoczonych uprawia się na świeży rynek, a 33 procent wykorzystuje się do przetwarzania - wytwarza się sok jabłkowy, mus jabłkowy i świeże plasterki jabłkowe.

Około jednej czwartej jabłek uprawianych w Stanach Zjednoczonych jest eksportowane. Głównymi rynkami eksportowymi jabłek amerykańskich w sezonie 2017/2018 były: Meksyk, Indie, Kanada, Tajwan, Indonezja, Wietnam, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Hongkong, Arabia Saudyjska, Dominikana.

Stany Zjednoczone importują również świeże jabłka - głównie z półkuli południowej. Około pięć procent świeżych jabłek spożywanych w Stanach Zjednoczonych jest importowanych. Głównymi źródłami importu są Chile, Kanada i Nowa Zelandia.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE