Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Belgia – wzrost produkcji bakłażanów szklarniowych

Wraz ze wzrostem popularności kuchni śródziemnomorskiej rośnie w Europie Zachodniej również popularność bakłażana. Według belgijskiego producenta Jana Hoilensa warzywo to preferuje ciepły i wilgotny mikroklimat w ciągu dnia i chłodne noce, ale cierpi na wszystkie możliwe infekcje. Początkowo belgijscy producenci pomidorów sadzili nawet bakłażany jako rośliny wskaźnikowe, aby sprawdzić, jak zdrowy jest mikroklimat w szklarni. Bakłażany przyciągały wszystkie szkodniki.

Sam Jan Hoilens uprawia teraz bakłażany w dwóch szklarniach o łącznej powierzchni 7,5 ha, uzyskując wydajność 55-60 kg/m2. Zbiera warzywa o średniej masie 320-340 g, a tylko na samym początku zbioru warzywa mniejsze (250 g). Dzięki zastosowaniu szczepionych sadzonek rośliny mają silne korzenie i średnio zużywają 5-6 litrów wody/m2 dziennie. Ta farma wykorzystuje recyrkulację. Basen o powierzchni 40.000 m3 jest przystosowany do zbierania wody deszczowej. Farma rozpoczęła testowanie doświetlanej uprawy bakłażana. Wcześniej sadzonki jesiennego obrotu sadzono na początku października, a zbiory kończono pod koniec października. Do dalszego owocowania rośliny po prostu nie miały wystarczającej ilości naturalnego światła.

Przedstawiciel spółdzielni BelOrta, która obejmuje farmę Jana, Bruno Voerinksa, uważa, że ​​lampy LED oprócz naturalnego światła pomogą przedłużyć owocowanie bakłażana. W ciągu pierwszych pięciu do sześciu lat uprawy bakłażany były oferowane wyłącznie na rynku belgijskim, ale teraz tylko 60 procent zbiorów jest sprzedawanych na rynku lokalnym, a reszta jest dostarczana do Francji, Niemiec, Anglii i Niemiec. Pewna ilość jest nawet eksportowana do Turcji; na tym rynku preferowane są miniaturowe bakłażany o wadze mniejszej niż 100 g, które rosną w dolnej części roślin. W 2018 roku w Belgii wyprodukowano 12 tysięcy ton bakłażana, a powierzchnia pod nimi wzrosła z 20 hektarów w 2009 roku do 30 hektarów. 90 procent belgijskich bakłażanów jest uprawianych przez członków spółdzielni BelOrta.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE