Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Globalny rynek winogron

Egipskie i europejskie sezony winogron stołowych mają dobry start na rynku europejskim. Po zakończeniu sezonu zamorskiego nie było prawie żadnych zapasów. Sycylia istnieje na rynku od miesiąca, ale dla wielu tamtejszych producentów ceny są obecnie rozczarowujące, zwłaszcza biorąc pod uwagę jakość, którą można dostarczyć.

W Ameryce Północnej podaż zmienia się z Meksyku na Kalifornię. W pierwszym tygodniu lipca zbiory winogron rozpoczęły się w dolinie San Joaquin. W Chinach ceny i sprzedaż ponownie wzrosły po raz pierwszy od 25 czerwca. W tym roku eksport winogron z indyjskiego Maharashtra spadł o około jedną czwartą z powodu koronawirusa. Popyt w wielu krajach wydaje się obecnie nieco letni, ale w nadchodzących miesiącach oczekuje się jego poprawy.

Holandia: Dobry początek dla europejskich winogron
Europejski i egipski sezon winogron zaczął się dobrze w zeszłym miesiącu. Z wyjątkiem niektórych chilijskich winogron Red Globe, nie było produkcji zagranicznej, więc winogrona weszły na pusty rynek. W tym sezonie pierwsze białe winogrona na Sycylii (Victoria) i niebieskie (Black Magic) były już dostępne na rynku holenderskim w ostatnim tygodniu maja. W międzyczasie pierwsze Red Globe i Palieri również trafiły na półki. Pierwsze Italias (winogrona muszkatołowe) tradycyjnie spodziewane są w czasie włoskiego święta Ferragosto (połowa sierpnia). Holenderscy importerzy twierdzą, że winogrona bez pestek nadal zyskują na popularności, ale nadal istnieje zainteresowanie winogronami z nasionami, pod warunkiem, że dobrze smakują.

Niemcy: Sezon egipski dobiega końca
Egipski sezon winogronowy dobiega końca. Ostateczne partie zejdą w bieżącym tygodniu, a następnie przejście na winogrona hiszpańskie i włoskie zostanie w pełni wykonane. Wszystko jest gotowe na białe winogrona z europejskich krajów eksportowych, a czerwone winogrona mogą być nieco opóźnione. „W takim przypadku mamy nadzieję nieco wydłużyć egipski sezon czerwonych winogron” - powiedział importer z Hamburga. Już wkrótce na rynku pojawią się pierwsze winogrona tureckie i greckie.

Ogólnie rzecz biorąc, niemieccy handlowcy preferują towary włoskie i hiszpańskie. „Chociaż egipskie winogrona są dobre pod względem smaku, rozmiary są nieco mniejsze. Nie ma też prawie żadnej różnicy cen, gdy tylko dostępne są większe ilości z Europy”, mówi jeden z nich.

Francja: Pierwsze francuskie winogrona stołowe z otwartego gruntu za dwa tygodnie
Rynek jest obecnie zaopatrywany głównie winogronami z Ameryki Łacińskiej, Maroka, Hiszpanii, Włoch i samej Francji. Francuskie winogrona nadal pochodzą ze szklarni w południowej Francji, ale pierwsze winogrona z otwartego gruntu powinny być dostępne w ciągu kilku dni. Sycylijskie winogrona wyróżniają się w tym roku zarówno dobrą jakością, jak i wielkością. Winogrona pojawiły się na rynku 4 tygodnie wcześniej z powodu dobrych warunków pogodowych. Popyt jest obecnie nadal nieco niski.

Hiszpania: Zbiory rozpoczęto w Murcji i Alicante
Zbiór winogron stołowych rozpoczął się w Murcji o zwykłej porze roku z nieco mniejszymi ilościami i pewnymi problemami z jakością spowodowanymi opadami deszczu podczas ustawiania owoców. Murcia uprawia 90 procent winogron bez pestek w Hiszpanii. Nieco dalej na północ, w Alicante, zbiory właśnie się zaczynają. Na rynek trafiają pierwsze partie białych, bezpestkowych winogron i czerwonej odmiany Itumfifteen, na których producenci z Murcji mocno polegali ze względu na właściwości organoleptyczne i wydajność na hektar. Nadal nie ma pewności, jak zareaguje rynek; Jednak dobre wyniki na rynku owoców pestkowych sprawiły, że sektor poczuł się optymistycznie.

Hiszpańscy eksporterzy oczekują silnej konkurencji ze strony Egiptu. Więcej winogron jest wysyłanych z Egiptu do Europy, ponieważ kraj ten nie radzi sobie dobrze na chińskim rynku w tym roku. W ubiegłym roku Hiszpania była w stanie eksportować winogrona do Wietnamu i Chin. W Wietnamie wszystko poszło dobrze, ale ostatecznie eksport winogron do Chin nie był już możliwy z powodu opadów deszczu odnotowanych w Hiszpanii między środkiem a końcem sezonu, co sprawiło, że winogrona nie nadawały się do wysyłki w tak odległe miejsce. Hiszpański sektor winogron stołowych pracuje obecnie nad otwarciem rynków w Tajlandii i na Tajwanie.

Niedobory siły roboczej i zmiany klimatu stanowią coraz większe wyzwanie. Na szczęście w tym roku w sektorze nie brakuje pracowników. Ze względu na stan alarmowy w Hiszpanii z powodu koronawirusa wiele osób w tym kraju nie pracowało i znalazło się w rolnictwie jako alternatywa. Ale po zniesieniu ograniczeń osoby te prawdopodobnie przestaną pracować w sektorze. Pozostaje wyzwaniem dla producentów, aby nadal prowadzić uprawy bez pewności, że będą mieli wystarczającą liczbę pracowników. Silne wahania temperatury na wiosnę wydają się być regułą w ostatnich latach. Były okresy wysokich temperatur wczesną wiosną, po których nagle nastąpiły tygodnie chłodu. Powoduje to nierównomierny wzrost roślin, co oznacza, że ​​potrzeba więcej pracowników, ponieważ zbiory muszą być przeprowadzane częściej i należy zwrócić większą uwagę na sortowanie.

Włochy: Ceny winogron na Sycylii są niższe niż oczekiwano
Sycylia zbiera winogrona stołowe od miesiąca (Victoria, Czarna Magia i odmiany bezpestkowe). Teraz sycylijskie winogrona konkurują z egipską odmianą bezpestkową, która jest uprawiana przy niższych kosztach produkcji. W ciągu tygodnia zbiory rozpoczynają się również w Hiszpanii, a kraj wydaje się antycypować ten okres, szczególnie jeśli chodzi o winogrona bez pestek. W tej chwili temperatury w Europie zapewniają dobrą produkcję i wyższe spożycie. Pomimo dobrych właściwości organoleptycznych sycylijskich winogron, ceny są niższe niż oczekiwano, zwłaszcza biorąc pod uwagę dość katastrofalne kampanie w 2018 roku (popękane owoce) i 2019 roku (słabe ceny). W Apulii oczekuje się średnio dobrego roku dla wczesnych odmian, z 15-20 procentowym zmniejszeniem ilości, a także nie ma problemów mających wpływ na późne odmiany. Victoria wkracza teraz w ostatni etap dojrzewania (Véraison). Winogrona są średniej wielkości, a kiście nie są zbyt duże. Apulijski sezon winogronowy rozpoczyna się 10 lipca.

Egipt: Woluminy porównywalne do ubiegłorocznych
Pomimo trudnych warunków pogodowych, produkcja egipskich winogron stołowych w tym sezonie jest porównywalna pod względem wielkości do zeszłorocznej. Największe opady w Egipcie odnotowano w 11. tygodniu i były większe niż cokolwiek w ciągu ostatnich 20 lat. Jednak wpływ na uprawę winogron był zerowy, ponieważ większość owoców jest przykryta osłonami. Sezon rozpoczął się w połowie maja, zgodnie z harmonogramem. Popyt na egipskie winogrona jest wysoki, szczególnie teraz, gdy krajowi udało się ponownie wysłać więcej transportów drogą morską.

Indie: 24 procent niższy eksport z głównego regionu produkcyjnego Maharashtra
W tym roku plantatorzy winogron Maharashtra wyeksportowali tylko 92 342 ton winogron. Sezon poza monsunowy w październiku i lockdown w Indiach spowodowały 24-procentowy spadek eksportu. Maharasztra jest zwykle największym producentem winogron w kraju, o najwyższej wydajności. Produkcja w regionie stanowi 81 procent krajowej sumy. All India Grape Exporters Association informuje, że eksport był realizowany do lutego tego roku, ale wraz z rozprzestrzenianiem się koronawirusa popyt na winogrona spadł na rynku międzynarodowym. Lockdown był ostatnim ciosem. W rezultacie producenci, eksporterzy i handlowcy ponieśli duże straty.

Republika Południowej Afryki: odpoczynek zimowy
Południowoafrykańscy producenci winogron są teraz w miesiącach zimowych. Producenci skupiają się obecnie głównie na przycinaniu drzewek winogron i przygotowaniu się do nowego sezonu. Na Przylądku Zachodnim przed zimą spadły ponadprzeciętne czerwcowe opady deszczu. Śnieg uzupełnił podziemne rezerwy wody. Wielu hodowców winogron w dolinie rzeki Hex używa wody ze studni.

Chiny: Sprzedaż krajowa wzrosła pod koniec czerwca, eksport stabilny
Miesiąc przed chińskim Świętem Smoczych Łodzi (25 czerwca) ceny winogron pozostały niskie, a sprzedaż spadła. Podczas święta ceny stopniowo znów wzrosły, a sprzedaż się poprawiła. Mimo że na rynku krajowym występują silne wahania, eksport pozostaje stosunkowo stabilny. Cena eksportowa wynosi około 15–35 USD/4 kg, czyli tyle samo, co w ubiegłym roku. W ciągu ostatnich kilku lat produkcja Shine Muscat rośnie z roku na rok, a wolumeny na rynku również rosną. Jakość jest nadal nieco niska, głównie ze względu na ograniczenia technologiczne podczas zbiorów.

Stany Zjednoczone: Czy nadal będzie popyt na winogrona?
Rynek amerykański przechodzi obecnie z importu czerwonych i białych winogron z Meksyku do produkcji w Kalifornii. Zbiór w dolinie San Joaquin rozpoczął się w pierwszym tygodniu lipca odmianą Flame. Następnie pojawią się białe odmiany.

Import meksykańskich winogron będzie w najbliższych dniach nieco ściślejszy. Szacunki, które wskazywały na 20,6 miliona pudełek, są dość zgodne z rzeczywistością, chociaż wolumeny zostaną nieco zmniejszone pod koniec sezonu. Upał podczas zbiorów spowodował spadek produkcji, ale biorąc pod uwagę cały sezon, nie było tak źle. W wielu regionach zbiory były opóźnione o dwa tygodnie z powodu niskich temperatur. To było największe wyzwanie dla importerów z USA. Sezon winogron Flame będzie trwać nieco dłużej niż zwykle, a pytanie brzmi, czy rynek jest na to przygotowany.

W każdym razie popyt na winogrona w USA jest dobry. Początkowo istniały obawy dotyczące sposobu sprzedaży winogron z powodu koronawirusa, ale detalistom udało się sprzedać duże ilości. Ceny były wyższe niż oczekiwano w maju i zgodnie z oczekiwaniami w czerwcu. Sezon rozpoczął się w Kalifornii w połowie maja pierwszymi winogronami z Coachelli. Zbiory w tym roku szacuje się na 106 milionów skrzynek, mniej więcej tyle samo, co w ubiegłym roku. Sezon zaczął się już lepiej niż w ubiegłym roku, kiedy warunki pogodowe nie były tak sprzyjające. Sezon w Kalifornii potrwa do listopada, a nawet grudnia. Producenci mają nadzieję, że ceny w lipcu będą podobne, a nawet wyższe niż w czerwcu.

Australia: Krótszy sezon z powodu warunków pogodowych
Sezon zbiorów 2019/2020 dobiegł końca w Australii. Niektórzy producenci nadal mają zapasy na rynek eksportowy. Producent, który zaopatruje rynek japoński, odnotował spadek sprzedaży w wyniku wprowadzenia środków zapobiegających rozprzestrzenianiu się koronawirusa w tym kraju. Konsumenci bardziej interesują tanie odmiany niż winogrona premium. Kampania rozpoczęła się 3 tygodnie później niż zwykle z powodu suchej pogody przez cały sezon. Co więcej, przez miesiąc była burza piaskowa i niskie temperatury w czasie dojrzewania owoców. Sezon zakończył się również nieco wcześniej w tym roku z powodu opadów deszczu. Rzeczywisty wpływ koronawirusa na sezon 2019/2020 nie jest jeszcze znany. Poprzednie dane pokazują, że eksport rósł z roku na rok. W ubiegłym sezonie nastąpił wzrost o 32 procent w porównaniu do 2017/2018.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE