Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Pozostałości ś.o.r. we francuskich owocach i warzywach

72,6 proc. owoców i 41,1 proc. warzyw wprowadzanych do obrotu we Francji ma pozostałości pestycydów, a w niektórych przypadkach (2,7 proc. w przypadku tych pierwszych, 3,5 proc. w przypadku tych drugich) sporo przekraczających dozwolone limity.

Oto główne wnioski z badania przedstawionego w tym tygodniu przez stowarzyszenie ekologiczne Generaciones Futuras, które wskazało w oświadczeniu, że opiera się ono na oficjalnych danych z tzw. "Planów nadzoru" przeprowadzonych przez francuską agencję ds. Zwalczania nadużyć finansowych (DGCCCRF) w latach 2012-2016.

Najczęściej pozostałości pestycydów występowały w winogronach (stwierdzono je w 89 proc. z analizowanych próbek), w klementynkach i mandarynkach (88,4 proc.) oraz czereśniach (87,7 proc.), a następnie w grapefruitach, truskawkach, nektarynkach i brzoskwiniach oraz w jabłkach – ponad 80 proc. próbek. Na przeciwległym krańcu znalazły się awokado (23 proc. próbek z pestycydami), kiwi (27 proc.) i śliwki (35 proc.). W przypadku warzyw pozostałości pestycydów stwierdzono w 84 proc. analizowanych próbek selera, a także w 73 proc. próbek endywii i 71 proc. sałaty.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem