Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Włochy: produkcja jabłek i sytuacja rynkowa w sezonie 2017/2018

Opublikowane dane dotyczące produkcji jabłek we Włoszech można uznać za ostateczne bo obejmują także najpóźniejsze odmiany takie jak Cripps Pink, a zaktualizowane zostały z uwzględnieniem pierwszego tygodnia grudnia.

Całkowita produkcja jabłek w tym sezonie wynosi niewiele ponad 1,7 miliona ton, tj. o 25 proc. mniej w porównaniu do ubiegłego sezonu, kiedy to ilość zebranych jabłek przekroczyła 2,2 mln ton.

Chłodna wiosna, lokalne przymrozki oraz ulewne deszcze w sierpniu spowodowały, że większe ilości owoców musiały zostać przeznaczone do przemysłu przetwórczego (z normalnych 12 proc. do 20 proc. w 2017 roku). Pozostałe owoce, czyli 1,4 mln ton – o 30 proc. mniej niż przed rokiem (analiza z września) przeznaczone zostały na rynek deserowy.

Jeśli chodzi o produkcję owoców z uwzględnieniem poszczególnych odmian, największy spadek produkcji miał miejsce dla Golden Delicious. Mniejsze zbiory odnotowano także Red Delicious, Fuji, Gala i Renette. W przypadku Granny Smith i Cripps Pink (Pink Lady) sytuacja jest dużo lepsza.

A zapasy? Biorąc pod uwagę dane produkcyjne, nie jest zaskakujące, że zapasy jabłek deserowych we Włoszech w dniu 1 grudnia 2017 roku były najniższe w historii i wynosiły nieco ponad 1 milion ton, co stanowi spadek o 32 proc. w porównaniu z 1 grudnia 2016 roku. Od początku sezonu sprzedano 394 tys. ton jabłek, co dowodzi, że handel rozpoczął się dość powoli. 

 



 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE