Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Spada spożycie owoców i warzyw w Hiszpanii

W pierwszych czterech miesiącach bieżącego roku Hiszpanie skonsumowali łącznie 2,554 mln ton owoców i warzyw. Dla porównania w analogicznym okresie minionego roku było to o 5 proc. więcej. Spadek spożycia dotyczy zarówno owoców, warzyw, jak i ziemniaków. Spożycie owoców w okresie od stycznia do końca kwietnia br. zmniejszyło się o 3 proc. do wielkości 1,371 mln ton, a w omawianym okresie najchętniej spożywano pomarańcze, jabłka, banany, mandarynki, gruszki oraz truskawki. Największy udział w konsumpcji bezapelacyjnie stanowiły pomarańcze z wolumenem 448,0 tys. ton oraz jabłka – 195,0 tys. ton. Spożycie bananów oszacowano na około 190,0 tys. ton, mandarynek na 138,0 tys. ton, gruszek na 95,0 tys. ton i wrzeszczcie truskawek na 82,0 tys. ton.

Spożycie warzyw w pierwszych czterech miesiącach br. to około 860,0 tys. ton – o 8 proc. mniej wobec analogicznego okresu minionego roku, a na ich zakupy Hiszpanie przeznaczyli sumę 1,474 mln euro. W pierwszej piątce najchętniej spożywanych warzyw znalazły się oczywiście pomidory z wynikiem 172,0 tys. ton, następie cebula – 107,0 tys. ton, sałaty i endywia z wolumenem 64,0 tys. ton oraz słodka papryka – 61,0 tys. ton.

Również o 5 proc. mniej skonsumowano ziemniaków - w sumie w pierwszych czterech miesiącach bieżącego roku było to 323,0 tys. ton.

Redukcja w spożyciu owoców i warzyw odnotowana została w każdym z pojedynczych miesięcy okresu styczeń – kwiecień – w styczniu spadła ona o 4 proc. wobec poprzedniego roku, w lutym o 5 proc., w marcu aż o 8,5 proc. i w kwietniu o 3 proc. Jednocześnie od początku 2013 roku w Hiszpanii obserwowana jest tendencja spadkowa w spożyciu świeżych owoców, warzyw i ziemniaków.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE