Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Światowy rynek pomarańczy

Ze względu na wybuch epidemii COVID-19 na całym świecie, popyt na niektóre produkty, takie jak papier toaletowy, maski na twarz i środki dezynfekujące, wzrósł do niespotykanego poziomu. Pomarańcze i inne owoce cytrusowe są bardzo poszukiwane w dotkniętych krajach, ponieważ są bogate w witaminę C.

Hiszpania, Maroko, Egipt, Grecja i Turcja są obecnie na rynku w Europie. W USA dostawy są z Kalifornii, Florydy i Meksyku. Tymczasem Chiny produkują również na rynek lokalny. Pierwsze wczesne pomarańcze Navel (pępkowe) na eksport zostały już zebrane w Afryce Południowej. Ceny pomarańczy rosną na rynku Europy Północnej z powodu problemów w logistyce. Kontrole na granicach wewnętrznych doprowadziły do ​​wzrostu kosztów transportu. Niemniej jednak istnieje wystarczająca ilość owoców, aby zaspokoić popyt, nawet w Ameryce Północnej, pomimo obaw o lukę w podaży około maja i czerwca, w okresie, gdy lokalną produkcję zastępuje się importem z Ameryki Południowej.

Holandia: Pomarańcze w naprawdę dobrej sytuacji
Chociaż COVID-19 miał znaczący wpływ na cały rynek owoców i warzyw, wydaje się, że pomarańcze utrzymały się na dobrej pozycji od początku tego kryzysu. Wielu konsumentów decyduje się na bardziej trwałe i bardziej standardowe produkty; w związku z tym sprzedaż pomarańczy, szczególnie w supermarketach, przebiega sprawnie. Ponieważ wiele rynków jest zamkniętych, handel odniósł duży cios. Możliwości handlu są wystarczające, chociaż opóźnienia w transporcie i blokada w Europie Południowej powodują wejście na rynek produktów generujących wyższe koszty.

Belgia: Ceny rosną z powodu droższego transportu
Od wybuchu kryzysu koronawirusowego zapotrzebowanie na pomarańcze w Belgii znacznie wzrosło. Według belgijskich supermarketów produkty zawierające dużo witaminy C mają się obecnie bardzo dobrze. Popyt osiągnął szczyt dwa tygodnie temu w okresie gromadzenia zapasów. Dostawy z Europy Południowej są nieprzerwane, ale transport stał się droższy, a ciężarówki jeżdżą dłużej. W rezultacie ceny nieco wzrosły.

Niemcy: Wysokie ceny nie powstrzymują konsumentów
Ceny pomarańczy są obecnie bardzo wysokie w Niemczech. Biorąc pod uwagę złą pogodę w Hiszpanii i we Włoszech, podaż w ostatnich miesiącach była bardzo umiarkowana. Jednak popyt gwałtownie wzrósł z powodu kryzysu koronawirusa. „Konsumenci chcą teraz zdrowej żywności, która zwiększyła sprzedaż pomarańczy” - powiedział berliński handlowiec. Wysokie ceny nie powstrzymują konsumentów; wręcz przeciwnie: „ludzie są gotowi zaopatrywać się w pomarańcze za wszelką cenę. Jest to w istocie niezbędne dla nas, jako handlowców, ponieważ koszty logistyki również wzrosły. Coraz mniej kierowców ciężarówek jest nadal chętnych do podróży do Włoch. Ponadto ciężarówki często wracają puste. Te dodatkowe koszty będą musiały zostać odzwierciedlone w ostatecznej cenie w taki czy inny sposób.”

Francja: Silny popyt na pomarańcze, ale podaż z Hiszpanii jest trudna
Popyt na pomarańcze jest w tej chwili duży w porównaniu z innymi produktami na rynku. Pomarańcze są znane z tego, że są zdrowe i bogate w witaminę C, która jest dokładnie takim produktem, jakiego ludzie szukają w czasach kryzysu, takiego jak obecny. Jednak podaż z Hiszpanii jest utrudniona z powodu braku pracowników polowych do zbioru, pomimo dobrych ilości i jakości wynikającej z tego, że owoce otrzymały wystarczającą liczbę godzin słonecznych.

Hiszpania: COVID-19 powoduje wzrost cen pomarańczy
Zbiór późnych odmian pomarańczy, takich jak Navel Lanelate, Navel Navelate, Washington i Thompson Navel, jest teraz w toku w Hiszpanii i potrwa do końca lipca. W tym sezonie nastąpił spadek zbiorów o około 25-30 procent, co doprowadziło do wyższych cen w miejscu pochodzenia. Jak dotąd sezon był dobry dla producentów, ale mniej dla handlowców. Marże cenowe w sprzedaży detalicznej były wąskie ze względu na wysokie ceny producenta i wysoki udział owoców niezdatnych do użytku ze względu na burze.

Ponieważ COVID-19 rozprzestrzenił się po całej Europie, popyt i cena pomarańczy gwałtownie wzrosły, podobnie jak koszty produkcji, zwłaszcza koszty logistyki. Zbiór, sortowanie i pakowanie zostały opóźnione z powodu ograniczeń ruchliwości i przepisów higienicznych, takich jak zasada odległości 1,5 metra między pracownikami. Powoduje to napięcia między handlowcami a kupującymi na rynku europejskim. W tygodniu 11 średnia cena pomarańczy w miejscu pochodzenia wzrosła o 20 procent w porównaniu z poprzednim tygodniem, osiągając średnio 0,30 euro/kg. Cena detaliczna wzrosła o 3 procent w porównaniu do ubiegłego tygodnia i wynosi średnio 0,67 euro/kg.

Po chińskim Nowym Roku wybuch COVID-19 opóźnił, a w niektórych przypadkach zatrzymał wznowienie hiszpańskiego eksportu do Chin. Początkowo trudno było znaleźć kontenery i statki chłodnie na eksport, a ostatecznie porty również się zamknęły. Mimo że handel z Chinami zaczyna się od nowa, wielu eksporterów postanowiło w tym roku w pełni skoncentrować się na rynku europejskim. W końcu wartość gwałtownie wzrosła w ostatnich dniach, a rynek ten jest mniej ryzykowny i bliższy Hiszpanii.

Włochy: Rosnące zapotrzebowanie z powodu koronawirusa
Hurtownik informuje, że ilość pomarańczy włoskiego pochodzenia spada. Sezon dla odmiany Tarocco, która jest bardzo poszukiwana, prawie się skończył, a owoce są sprzedawane w cenie 2,50 euro/kg. Mniejsze rozmiary wszystkich odmian, zwykle przeznaczonych dla przemysłu przetwórczego, są obecnie bardzo poszukiwane i sprzedawane za około 1,00 euro/kg. Z powodu braku włoskich pomarańczy rynek koncentruje się obecnie na imporcie z Egiptu, Grecji i Hiszpanii.

„Obecnie jest idealny czas na sprzedaż pomarańczy”, mówi dostawca usług logistycznych. „Zapotrzebowanie wzrosło w ostatnich tygodniach, ale dostępnych jest niewiele owoców. Wiele firm zakończyło kampanie kilka tygodni temu. W tej chwili pomarańcze pochodzą z Egiptu, Grecji i Maghrebu, ale szczególnie z Hiszpanii, gdzie jakość pomarańczy jest podobna do włoskiej. Najpopularniejsze odmiany na rynku to Lane Late i Navel Powell. Ceny w hurtowniach mogą sięgać nawet 0,75 euro/kg.”

„W tej chwili rynek jest bardzo żywy”, mówi plantator cytrusów z południowo-wschodniej Sycylii. Wynika to z jednej strony z niższych plonów w tym sezonie, a z drugiej strony z powodu pandemii wirusa COVID-19, która miała ogromny wpływ na wzorce konsumpcji.

Republika Południowej Afryki: wczesne pomarańcze pępkowe na rynku; ceny pod presją ze względu na duże ilości
Wczesny sezon pomarańczy pępkowych rozpoczął się w Południowej Afryce. Na lokalnych rynkach ceny są pod presją ze względu na duże ilości, a szacunkowa średnia wynosi 0,26 euro/kg (4,95 ZAR). W sezonie 2020 oczekuje się 26,5 miliona kartonów (po 15 kilogramów) pomarańczy pępkowych Navel i 47,5 miliona kartonów odmiany Walencja. W ubiegłym roku liczby te wyniosły odpowiednio 24,2 miliona i 44 miliony kartonów.

Chiny: mniej importu pomarańczy z powodu COVID-19
Obecnie na chińskim rynku istnieje duża podaż lokalnych pomarańczy. W ciągu ostatnich kilku tygodni COVID-19 wpłynął na podaż i produkcję. W większości obszarów nadal byli pracownicy, ale nie dość, aby poradzić sobie z dobrym poziomem produkcji. W rezultacie zbiory rozpoczęły się później w większości regionów. Oprócz braku pracowników pojawiały się również problemy logistyczne, w wyniku których sprzedaż nie poszła gładko i zaczęła się powoli.

Teraz, gdy sytuacja znów jest w dużej mierze pod kontrolą, rynek powoli odzyskuje tempo. Chińskie pomarańcze są również eksportowane do krajów sąsiednich. Wielkość eksportu chińskich pomarańczy spadła w tym roku, ponieważ nie wszystko poszło gładko z eksportem. Oprócz eksportu Chiny importują również pomarańcze z Egiptu, Hiszpanii, Pakistanu i Stanów Zjednoczonych. Ze względu na COVID-19 wielkość importu była już nieco niższa w tym roku, ale ponieważ wirus jest teraz obecny również w innych krajach, trend ten utrzymuje się.

Ameryka Północna: szczyt popytu na pomarańcze
Zapotrzebowanie na pomarańcze gwałtownie wzrosło w Ameryce Północnej, co najprawdopodobniej jest związane z wirusem COVID-19, który rozprzestrzenia się obecnie na cały kontynent. „Widzimy, że popyt na cytrusy przewyższa naszą podaż” - mówi hurtownik z Kalifornii. Handlowiec na wschodnim wybrzeżu amerykańskim również widzi, że zapotrzebowanie na pomarańcze osiąga szczyt. „Ludzie chcą zwiększyć spożycie witaminy C, co z kolei zwiększa sprzedaż pomarańczy” - mówi hurtownik. Handlowcy nie są zaskoczeni, że konsumenci żądają pomarańczy. „W przypadku wirusa SARS 15 lat temu ogłoszono, że ludzie muszą przyjmować więcej witaminy C, i wyraźnie zauważyliśmy, że w tym czasie wolumen sprzedaży był nawet większy niż obecnie”, mówi hurtownik.

Popyt jest teraz nie tylko najwyższy, ale także jakość owoców pod względem koloru, zawartości soku, składników odżywczych i Brix. „Widzimy wzrost sprzedaży z każdą falą grypy, ale tym razem nie jest pewne, jak długo utrzyma się popyt”.

Obecnie większość pomarańczy na wschodnim wybrzeżu pochodzi z Florydy i Meksyku. Pomarańcze na zachodnim wybrzeżu są narażone na więcej problemów. Presja na zapasy wynika nie tylko z kłopotów logistycznych spowodowanej wirusem; opady deszczu utrudniały również zbiory, a presja była nieoczekiwana i nagła, więc zapasy szybko się skończyły. Pytanie brzmi, jak długo popyt pozostanie tak wysoki. „Kiedy ludzie gromadzą zapasy, czy powinni w końcu mieć ich dość w swoich domach?” zapytał hurtownik. Kalifornia obawia się również, że wysoki popyt spowoduje wcześniejsze zakończenie sezonu, tworząc lukę między sezonem lokalnym a importem, który pojawi się w lipcu. Koniec został oszacowany na maj lub czerwiec, ale teraz może się zdarzyć wcześniej. Na Florydzie zapasy pomarańczy również znikają szybciej niż zwykle. Wschodnie wybrzeże chce jak najszybciej rozpocząć import pomarańczy z Maroka.

Australia: Obawy o ceny w przemyśle przetwórczym
Kraj przygotowuje się do zimowych zbiorów pomarańczy po rekordowym eksporcie pomarańczy w 2019 roku, kiedy to wysłano ponad 208 000 ton o wartości 315 milionów AUD (171,5 miliona Euro); 10 procent więcej niż w poprzednim roku. Pierwsze szacunki na 2020 roku wskazują na niższe liczby niż w 2019 roku, ale przy dużych rozmiarach. Producenci wykorzystują również zawartość witaminy C w pomarańczach do ich promowania. Jest to ważne w miesiącach zimowych, szczególnie w związku z trwającą epidemią COVID-19.

Firma Citrus Australia wyraziła obawy dotyczące branży soków, ponieważ ceny płacone przez supermarkety przetwórcom nie są prawidłowe, biorąc pod uwagę wpływ mrozu i suchej pogody na zbiory odmiany Walencja w sezonie 2019/2020. Według niektórych szacunków istnieje również ryzyko niedoboru w branży w nadchodzących miesiącach. Obecnie szacuje się, że ograniczenie zbiorów wynosi 45 procent w głównym regionie produkującym pomarańcze dla przemysłu soków, Riverina, gdzie w tym sezonie spodziewane jest 60 000 ton owoców. Istnieje obawa, że ​​presja cenowa wypchnie producentów z rynku.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE