Logowanie / Rejestracja Koszyk: 0 szt. 0
Dzisiaj jest Wtorek 7 kwietnia 2020. Od wczoraj dodano 2571 ceny w 23 kategoriach. Życzymy miłego dnia.

Świeżość jest najważniejsza

Rzodkiewka
  |   Źródło:
Młode warzywa pod względem jakości handlowej podlegają ogólnej normie handlowej. Jedynie sałaty objęte są wymaganiami normy szczegółowej.

 Warunkiem atrakcyjności młodych warzyw jest ich świeżość. Przyjmując nowalijki do sprzedaży, kontrolujmy ich jakość. Produkt świeży jest jędrny (ma turgor), chrupki, bez przebarwień. Nie może być suchych końcówek (np. w szczypiorze), żółtych liści (np. w rzodkiewkach ), śliskich końcówek (np. koperek, szczypior, dymka), zwiędniętych liści (np. botwinka, koper).

Obecność śladów żerowania lub odchody szkodników nie są tolerowane przez odbiorców. Również obecność żywych szkodników jest dopuszczalna tylko w niewielkiej ilości, praktycznie ma ich nie być. Jeśli są wątpliwości co do ilości np. mszyc na koperku, należy pobrać próbkę towaru, pozostawić go w pokojowej temperaturze na okres kilkunastu minut. Żywe mszyce wyjdą spod liści i będą widoczne.

Młode warzywa przechowujemy w niskiej temperaturze, są zimnolubne. W pomieszczeniu należy utrzymywać wysoką wilgotność względną albo zraszać towar. Pozwoli to na dłuższe utrzymanie świeżości. Obecność obok młodych warzyw produktów wydzielających etylen nie jest wskazana, ponieważ gaz ten przyspiesza proces starzenia się, warzywa szybciej żółkną.

 

 

 

Masz pytania do autora, napisz na:

Podobne
Ligol - odmiana wrażliwa na GGP
2012-05-09 08:26
Gorzka plamistość podskórna
Gorzka plamistość podskórna - choroba sadów źle nawożonych.
czytaj więcej
Brunatna zgnilizna owoców
2012-03-29 09:36
Brunatna zgnilizna owoców
Sprawcą brunatnej zgnilizny jest grzyb Monilinia fructigena. Poraża on wiele gatunków sadowniczych, zarówno gatunków ziarnkowych takich jak jabłoń i grusze, jak i na większości gatunków pestkowych m. in. śliwy, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie oraz morele.
czytaj więcej
Szara pleśń jabłek
2012-02-29 21:55
Szara pleśń jabłek
Szara pleśń jabłek - choroba przechowalnicza występująca w ciepłych i deszczowych sezonach.
czytaj więcej
Dodaj komentarz
Dodając komentarz jako niezalogowany użytkownik, obok komentarza zostanie umieszczony Twój adres IP
Redakcja nie odpowiada za treści umieszczane w serwisie przez użytkowników. W przypadku pojawienia się treści uznawanych powszechnie za obraźliwe Redakcja podejmie starania mające na celu niezwłoczne usunięcie takich materiałów. W przypadku umieszczenia przez użytkownika treści uznawanych za obraźliwe lub innych treści niezgodnych z prawem, portal zastrzega sobie prawo do natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników.