Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

UE: rynek pomarańczy

2011-01-11 00:00

Według grudniowego raportu Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) dotyczącego unijnej produkcji owoców cytrusowych w sezonie 2010/2011 spodziewane zbiory pomarańczy w krajach unijnych wyniosą 6,11mln ton wobec 6,41 mln ton w sezonie 2009/2010 i 6,53 mln ton w sezonie 2008/2009. Pomarańcze zajmują drugie (po jabłkach) miejsce pod względem zbiorów owoców w UE. Podobnie jak w latach poprzednich, ponad 80 proc. pomarańczy pochodzi z Hiszpanii i Włoszech, a pozostałe 20 proc. stanowią zbiory między innymi na Cyprze, w Portugalii czy w Grecji. W sezonie 2010/2011 zbiory w Hiszpanii oszacowano na około 2,972 mln ton, we Włoszech 1,937 mln ton, w Grecji 922,0 tys. ton, w Portugalii – około 203,0 tys. ton, a na Cyprze jedynie 75,0 tys. ton.

W omawianym sezonie we wszystkich krajach unijnych spodziewane spożycie pomarańczy pozostanie na
niezmienionym wobec poprzedniego sezonu poziomie i wyniesie około 5,8 mln ton. Największym konsumentem tych owoców są od lat Hiszpanie z około 21 kg pomarańczy przypadającymi na 1 mieszkańca.

W sezonie 2010/2011 na unijny rynek skierowane zostanie 7,31 mln ton pomarańczy, przy czym około 1,2 mln ton będą stanowiły owoce importowane. Na eksport trafi jedynie 200 tys. ton tych owoców, w tym największe ilości jak co roku do Szwajcarii, Serbii czy Norwegii. W przypadku importowanych owoców najwięcej na unijny rynek dostarcza RPA – około 450 tys. ton oraz Egipt, Argentyna i Maroko. Do przetwórstwa w sezonie 2010/2011 trafi około 1,3 mln ton pomarańczy, a prognozowana produkcja soku pomarańczowego wyniesie około 105 tys. ton. 


Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl



Zobacz więcej: Pomarańcze

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem