Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Ukraina – ceny cebuli biją rekordy

Ukraińscy rolnicy aktywnie podnoszą ceny wysokiej jakości cebuli, a wzrost ten następuje w okresie zbiorów i w warunkach sezonowego zwiększania się podaży. Informują o tym analitycy Ukraińskiego Stowarzyszenia Owoców i Warzyw (УПОА). Eksperci podkreślają, że w wyniku takich procesów ceny cebuli na Ukrainie osiągnęły rekordowy poziom w historii niepodległego kraju.

W szczególności, tylko od początku tego tygodnia, wysokiej jakości cebula na rynku ukraińskim podrożała o 15 – 20 procent. Obecnie jest to przedział 4,50 – 6,00 hrywien/kg, czyli 0,16 - 0,21 USD/kg (0,59 – 0,79 zł/kg), podczas gdy tydzień temu kupujący było to nie więcej niż 5,00 hrywien/kg, czyli 0,18 USD/kg (0,66 zł/kg).

Niezwykły w okresie zbiorów wzrost cen eksperci tłumaczą oddziaływaniem kilku czynników. Po pierwsze, pozytywny trend cenowy napędzany jest informacją o możliwym niedoborze cebuli wysokiej jakości w drugiej połowie sezonu 2018/2019. Powodem tego był fakt, że ze względu na niesprzyjające warunki pogodowe w tym roku znacząco wzrośnie w całym zbiorze udział produktów niespełniających norm handlowych.

Ponadto oferta wysokiej jakości cebuli jest teraz dość ograniczona, ponieważ taki towar są umieszczany przez rolników w magazynach. Ponadto wzrost cen prowokuje i aktywizuje działania spekulacyjne takich kupców, którzy zaczęli nabywać cebulę do przechowywania.
W rezultacie już w tym momencie cebula wysokiej jakości na Ukrainie jest średnio 1,5 razy droższa niż w pierwszej połowie września 2017 roku. W tym samym czasie rolnicy planują dalszy wzrost cen, biorąc pod uwagę rosnący popyt.

Jak zauważyła Tatiana Smirnowa, główny analityk ukraińskiego УПОА, podobny nietypowy wzrost cen cebuli w okresie głównego zbioru miał już miejsce na Ukrainie jesienią 2015 roku, kiedy również przewidywano niedobór cebuli wysokiej jakości. „Jednak wtedy ceny dla producenta na cebulę wysokiej jakości wzrosła ponad 4,6 hrywny/kg. Poza tym sezonie stał się jednym z najtrudniejszych dla wielu ukraińskich producentów, a zwłaszcza dla sprzedawców, którzy w końcu pod koniec wiosny musieli sprzedać cebulę o 20 – 30 procent taniej niż ją kupowali.”

Dla rolników, którzy w okresie tamtych zbiorów wstrzymali się od sprzedaży i przeznaczyli całą cebulę na przechowywanie, a często nawet taki towar, który nie nadawał się do tego, sezon stał się nieopłacalny. Tylko gospodarstwa rolne, które mogły przechowywać cebulę do drugiej połowy wiosny, były wówczas w stanie zarabiać, głównie z powodu zwiększonego popytu ze strony importerów z Rumunii i Mołdawii.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE