Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Ukraina – spada eksport owoców jagodowych

Eksperci EastFruit ponownie zwracają uwagę na niewystarczające działania marketingowe uczestników ukraińskiej branży owocowo-warzywnej, które miałyby prowadzić do rozszerzenia oferty rynkowej o produkty z wysoką wartością dodaną. Potwierdzają to statystyki handlu zagranicznego dla borówek, malin i truskawek - pomimo znacznego powiększenia na Ukrainie w 2018 roku  powierzchni uprawy tych owoców. Całkowity eksport świeżych owoców jagodowych zmniejszył się bowiem w minionym roku o 17 procent i wyniósł 4,8 tys. ton.

Analitycy twierdzą, że eksport świeżych jagód z Ukrainy spada drugi rok z rzędu, co jest niekorzystnym trendem pod względem opłacalności produkcji. Przez minione dwa lata wielkość eksportu świeżych owoców jagodowych z Ukrainy spadła o 24 procent.

"W branży jagodowej przetwarzanie nie jest wartością dodaną, ale wręcz przeciwnie, ponieważ świeże owoce są kilka razy droższe niż mrożone. A do przetwarzania na dżemy, przeciery, koncentraty, soki i inne, idą tylko owoce, które nie nadają się na świeży rynek"- mówi Andrej Jarmak, ekonomista z wydziału inwestycji w organizacji ds. Żywności i Rolnictwa (FAO). "Zwiększenie wartości dodanej jest możliwe tylko wtedy, gdy nauczymy się rozwijać, ulepszać, czyścić, pakować, chłodzić i transportować owoce jagodowe do użytkownika końcowego w taki sposób, aby zachowały one swoją prezentację. W takim przypadku, na przykład, na malinach, można uzyskać nawet 10-krotnie wyższą cenę, jeśli sprzedajesz je na eksport", podsumował ekspert.

Jednocześnie EastFruit zauważa, że ​​spadek eksportu świeżych owoców jagodowych został z nadwyżką zrekompensowany wzrostem eksportu owoców mrożonych. W 2018 roku eksport mrożonych owoców jagodowych wzrósł do 47,6 tys. ton, tj. O 14 procent to jest o 6,1 tys. ton, a eksport świeżych owoców jagodowych zmniejszył się o 1 tys. ton. Należy również stwierdzić, że znaczna część tych ostatnich, która była wywożona z Ukrainy, nie była przeznaczona do świeżej konsumpcji w krajach docelowych. Częścią tego eksportu był surowiec na soki i dżemy, a część została sprzedana firmom zamrażającym owoce w Polsce. W związku z tym wielkość wywozu owoców jagodowych do świeżego spożycia (a więc o wyższych cenach) była jeszcze niższa i była reprezentowana głównie przez borówki.

Ukraina od dawna jest jednym z największych eksporterów dzikich owoców jagodowych w postaci zamrożonej, a znaczna część tego produktu jest certyfikowana jako ekologiczna zgodnie ze standardami UE. Jednak od 2014 roku obserwujemy stały wzrost produkcji i eksportu mrożonych malin, jeżyn, truskawek i borówek pochodzących z gospodarstw rolnych. W niektórych przypadkach duzi producenci sami przetwarzają, zamrażają, suszą i eksportują te owoce. Część owoców jagodowych z upraw także posiada certyfikat ekologiczny.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE