Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Ukraina – wzrost importu warzyw

Według Państwowej Służby Skarbowej przywóz grupy produktów „Warzywa oraz niektóre jadalne rośliny okopowe i bulwy” na Ukrainę w okresie styczeń-lipiec tego roku wyniósł 122,5 mln USD, czyli o 66 procent więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. W ogólnej grupie tych towarów import świeżych i schłodzonych warzyw wynosi 88 procent, a pod względem wartości to 108,4 mln USD, czyli o 75 procent więcej niż w okresie styczeń-lipiec 2018 roku.

Dane te podało Stowarzyszenie „Ukraiński Klub Biznesu Rolniczego” (УКАБ) za pośrednictwem portalu Agri-Gator.

„Wzrost importu warzyw w tym roku jest wynikiem złych warunków pogodowych w ubiegłym roku, a w rezultacie niższego plonu podstawowych warzyw w czasie zeszłorocznych zbiorów. Dlatego zapasy warzyw były mniejsze niż zwykle, a warzywa z zeszłorocznych zbiorów miały wysokie ceny”, komentuje Daria Gricenko, analityk УКАБ.

Spośród świeżych i schłodzonych warzyw Ukraina importuje przede wszystkim pomidory, których udział wynosi 34 procent w strukturze wszystkich importowanych świeżych i schłodzonych warzyw, cebulę – 20 procent całości, a 19 procent importu to inne warzywa, w tym głównie papryka, dynia, cukinia i inne dyniowate oraz bakłażany .

W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy tego roku na Ukrainę została przywieziona rekordowa ilość tych produktów. Import pomidorów przekroczył poziom z roku poprzedniego o 22 procent i wyniósł 58,3 tys. ton, przy czym import cebuli wzrósł ponad 16 razy - z 4,8 tys. ton w okresie styczeń-lipiec 2018 roku do 78 tys. ton w roku 2019. Zakupy innych świeżych lub schłodzonych warzyw (w tym papryki, dyni i bakłażana) wzrosły ponad półtora raza - do 16,9 tys. ton.

Jednocześnie rekordowo wzrósł import ziemniaków na Ukrainę - prawie czterokrotnie w porównaniu z rokiem ubiegłym. W okresie styczeń-lipiec 2019 roku import ziemniaków wyniósł 21,9 tys. ton, wobec 5,6 tys. tTon w analogicznym okresie ubiegłego roku.

„Ograniczenie produkcji warzyw zachęcał do wzrostu importu w celu zaspokojenia potrzeb rynku, dlatego import niektórych warzyw w tym roku przekracza import z poprzedniego roku dwa, a nawet cztery razy. Oczekuje się, że w tym sezonie będzie produkowanych więcej warzyw niż w poprzednim, a w najbliższej przyszłości miesięczny import warzyw zostanie zmniejszony - powiedziała Daria Gricenko.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE