Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Unijny rynek jabłek

2014-12-02 13:22

Według danych zawartych w raporcie w przypadku produkcji jabłek wśród wszystkich państw unijnych w pierwszej piątce z największym udziałem w produkcji znajdują się: na pierwszym miejscu Polska – około 28 proc. udziału w łącznych zbiorach, następnie Włochy – 20 proc., Francja – 14 proc., Niemcy – 9 proc. oraz Węgry – 4proc. USDA oszacowała zbiory (komercyjne) unijnych jabłek w sezonie 2014/2015 na poziomie 11,71 mln ton wobec 10,85 mln ton w poprzednim sezonie. Produkcja niekomercyjna czyli oszacowana na podstawie zbiorów w przydomowych ogródkach oraz na łąkach to około 1,61 mln ton.


 


 

W omawianym sezonie poziom konsumpcji jabłek oszacowano na niecałe 8,7 mln ton przy czym jabłko niemal we wszystkich krajach za wyjątkiem Hiszpanii jest najchętniej spożywanym owocem (w Hiszpanii są to pomarańcze).

W przypadku przetwórstwa jabłek w omawianym sezonie oszacowano go na około 3,9 mln ton. Owoce kierowane są do przetworzenia w postaci skoncentrowanego soku jabłkowego, cydru, do produkcji innych alkoholi, jako chipsy jabłkowe, jako owoc puszkowany oraz przecier jabłkowy do piekarnictwa i cukiernictwa. Największymi przetwórcami jabłek w UE są: Polska, Niemcy, Węgry oraz Włochy i Rumunia.

Handel zagraniczny jabłkiem to przede wszystkim wymiana wewnątrz unijna - w ciągu ostatnich pięciu lat w sumie pomiędzy unijnymi krajami wyeksportowano średniorocznie około 2,2 mln ton tych owoców, a około 500,0 - 800,0 tys. ton, w zależności od sezonu sprowadzono z państw trzecich. W omawianym sezonie 2014/2015 import zewnątrzunijny oszacowano na około 550,0 tys. ton, to o przeszło 70,0 tys. ton mniej niż w poprzednim sezonie. Głównie owoce te sprowadzane były z państw półkuli południowej. W poprzednim sezonie najwięcej jabłek UE-28 zaimportowała między innymi z Chile – ponad 184,0 tys. ton, z Nowej Zelandii – 137,0 tys. ton czy RPA – 117,0 tys. ton.

W sumie ponad 60 proc. sprowadzonych na teren Unii Europejskiej jabłek z państw trzecich dystrybuowana jest do dwóch państw – Holandii i Wielkiej Brytanii. W przypadku eksportu unijnych jabłek w sezonie 2014/2015 USDA oszacowała go na około 1,25 mln ton jednak chyba są to szacunki sporo zawyżone – nie uwzględniające silnej redukcji po wprowadzeniu rosyjskiego embargo. Do tej pory zresztą, to właśnie Rosja była największym odbiorcą unijnych jabłek – w poprzednim sezonie 2013/2014 szacunki pokazują wielkość wysyłki w tym kierunku na poziomie ponad 644,0 tys. ton. Drugim po Rosji co do wielkości unijnego eksportu jabłek krajem jest Białoruś, gdzie w poprzednim sezonie trafiło ponad 255,0 tys. unijnych jabłek, a trzecim Algieria z wynikiem niecałych 125,0 tys. ton.

 

 

 

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE