Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Unijny rynek koncentratu pomarańczowego

2009-10-09 00:00

Szacowana wielkość produkcji koncentratu soku pomarańczowego we wszystkich krajach unijnych w kończącym się sezonie 2008/09 to około 81,5 tys. ton, a założenia na przyszły sezon to nieco ponad 84,0 tys. ton.

Wielkość importu koncentratu w sezonie 2008/09 wyniesie 886,5 tys. ton, a w sezonie 2009/2010 szacowana jest na 889,3 tys. ton. Corocznie największe ilości koncentratu soku pomarańczowego trafiają na unijny rynek z Brazylii – ponad 600,0 tys. ton.

W wyniku reformy sektora ogrodnictwa w UE zmienił się system dopłat do owoców cytrusowych kierowanych do przetwórstwa, co wpłynęło na znaczny spadek dostaw takich owoców. Do tej pory producenci dostawali dopłaty wyliczane na podstawie ilości owoców kierowanych do przetwórstwa, a po wprowadzonych zmianach dopłaty te są wyliczane do 1 ha uprawianych owoców. Co prawda w niektórych krajach zastosowano okres przejściowy, ale np. we Włoszech od razu wprowadzono nowe zasady i tam zanotowano największy spadek dostaw pomarańczy do przetwórstwa. W sezonie 2007/08 dostawy oszacowano w Włoszech na poziomie ponad 530,0 tys. ton, podczas gdy w kończącym się sezonie nie będzie to nawet połowa tej wielkości. We wszystkich krajach UE w sezonie 2007/08 do przetwórstwa dostarczono ponad 2,0 mln ton pomarańczy, podczas gdy w bieżącym sezonie będzie to jedynie 1,51 mln ton, a w sezonie 2009/2010 będzie to około 1,59 mln ton pomarańczy.

Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem