Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Unijny rynek pomarańczy

W sezonie 2015/2016 łączne zbiory pomarańczy we wszystkich państwach unijnych powinny wynieść prawie 6,055 mln ton wobec 5,954 mln ton w poprzednim sezonie 2014/2015. Wzrost produkcji to wynik głównie większych zbiorów we Włoszech, Grecji oraz Portugalii. Największymi producentami pomarańczy w UE są oczywiście wspomniana już Hiszpania oraz Włochy – z tych dwóch pastw pochodzi około 80 proc. łącznych zbiorów unijnych, z czego z samej Hiszpanii ponad 50 proc.. Pozostałe 20 proc. to pomarańcze portugalskie, cypryjskie czy greckie.

Od kliku lat konsumpcja pomarańczy na lokalnym, unijnym rynku utrzymuje się na stabilnym poziomie około 5,3 -5,5 mln ton, co w przeliczeniu na 1 obywatela daje coroczne spożycie na poziomie około 10 kg. W omawianym sezonie wielkość ta osiągnie około 5,25 mln ton. Przy czym powyżej średniej unijna konsumpcja utrzymuje się u największego unijnego producenta – Hiszpanii, gdzie spożywane jest około 20 proc. wyprodukowanych na terenie Unii pomarańczy.

Unia Europejska jest zdecydowanie netto importerem pomarańczy, a corocznie sprowadzane jest około 800,0 – 900,0tys. ton tych cytrusów – na bieżący sezon 2015/2016 planowane jest dokładnie 850,0 tys. ton. Owoce te importowane są przede wszystkim z państw trzecich, a w poprzednim sezonie 2014/2015 największym dostawcą było RPA z wynikiem – 461,6 tys. ton oraz Egipt – prawie 192,3 tys. ton, czy Maroko – 83,0 tys. ton. W przypadku eksportu pomarańczy z UE – wysyła się ich około 300,0 tys. ton (na bieżący sezon założenie to dokładnie 300,0 tys. ton) w tym najchętniej sprowadzane są one przez Szwajcarów - w poprzednim sezonie było to 61,2 tys. ton, Serbów – 38,2 tys. ton oraz Norwegów – 28,0 tys. ton.

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE