Logowanie / Rejestracja Koszyk: 0 szt. 0
Dzisiaj jest Niedziela 23 luty 2020. Od wczoraj dodano 1648 ceny w 15 kategoriach. Życzymy miłego dnia.

USA coraz bardziej uzależnione od importowanych owoców i warzyw

  |   Źródło:
Wygląda na to, że Stany Zjednoczone importują coraz więcej owoców i warzyw. W przypadku jakich gatunków jest największy deficyt?

Jak podają dane z raportów El Economista w ostatnim dziesięcioleciu udział importowanych owoców i warzyw na rynku amerykańskim znacznie wzrósł. Według Departamentu Rolnictwa USA trend ten jest szczególnie wyraźny w segmentach awokado, szparagów oraz dyni.

Według ekspertów w okresie od 2007 do 2016 roku udział importowanych szparagów w Stanach Zjednoczonych wzrósł z 78 do 98 proc. ogólnego obrotu, podczas gdy w tym samym czasie udział importowanych awokado wzrósł z 65 do 86 proc. Głównym czynnikiem zwiększającym import owoców i warzyw jest ograniczona możliwość jego produkcji ze względu na warunki klimatyczne w Stanach Zjednoczonych.

W odniesieniu do innych upraw, znaczny wzrost produktów importowanych odnotowano w przypadku ogórka (z 52 do 74 proc.), papryki (z 48 do 60 proc.), pomidorów (z 41 do 57 proc.) i borówek wysokich (z 44 do 57 proc.).

Ogółem w okresie objętym analizą udział importowanych owoców na rynku amerykańskim wzrósł z 32 do 38 proc. (z wyjątkiem bananów), natomiast udział importowanych warzyw z 20 do 31 proc.

 

 

Dodaj komentarz
Dodając komentarz jako niezalogowany użytkownik, obok komentarza zostanie umieszczony Twój adres IP
Redakcja nie odpowiada za treści umieszczane w serwisie przez użytkowników. W przypadku pojawienia się treści uznawanych powszechnie za obraźliwe Redakcja podejmie starania mające na celu niezwłoczne usunięcie takich materiałów. W przypadku umieszczenia przez użytkownika treści uznawanych za obraźliwe lub innych treści niezgodnych z prawem, portal zastrzega sobie prawo do natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników.