Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

W. Brytania – co z plonami ziemniaków

Wydajność ziemniaków w Wielkiej Brytanii wydaje się słabnąć, ale jeden z ekspertów uważa, że ​​konkurencja w zakresie zwiększania plonowania, taka jak ta obserwowana w przypadku pszenicy, mogłaby pomóc sektorowi zbliżyć się do trzycyfrowego wyniku. Dane AHDB  wskazują na spowolnienie tempa wzrostu plonów ziemniaka. Kontrastuje to z - na przykład - sektorem buraków cukrowych, który nadal wykazuje silny trend wzrostowy.

Podczas gdy dane AHDB pokazują, że plony ziemniaków w 2018 roku wynosiły średnio 41,7 tony/ha, szef NIAB CUF, David Firman, wskazuje na ogromne zróżnicowanie między uprawami, z pewnymi plonami powyżej 80t/ha. W stanie Waszyngton w USA na przykład, standard to plony powyżej 70t/ha.

wykres
źródło: AHDB, za www.fwi.co.uk

W Wielkiej Brytanii zresztą już osiągano trzycyfrowe wyniki plonów ziemniaka. W 2013 roku osiągnięto w uprawie irygowanej poziom 125t/ha z odmianą Volare, chociaż odbyło się to częściowo kosztem zawartości suchej masy.

Dr Firman uważa, że ​​bardziej imponujące wyniki osiągnęły uprawy 114t/ha w próbie na Washington State University, co równało się uzyskowi suchej masy 26t/ha: "Pokazuje to, że istnieje możliwość znacznego zwiększenia plonów". Kilka czynników może się do tego przyczynić.

Gleba
Dr Firman wskazuje fizyczne warunki glebowe jako kluczowy czynnik, ponieważ niektóre z największych różnic w plonach zaobserwowano w próbach porównujących gleby zagęszczone i niezagęszczone. Zagęszczanie jest szczególnym problemem dla ziemniaków ze względu na wpływ na rozwój korzenia.

Nawadnianie
Firman uważa, że ​​innym ważnym czynnikiem jest nawadnianie, ponieważ znaczna część obszaru Wielkiej Brytanii nie jest nawadniana. Ostatnie badanie AHDB pokazuje, że tylko 53 procent gruntów w Wielkiej Brytanii obsadzonych ziemniakami w 2018 roku miało dostęp do nawadniania. Wskazuje na próby porównawcze upraw, które przez lata wykazały potencjalną utratę ponad 10 ton/ha bez nawadniania, a czasami nawet więcej w bardziej ekstremalnych porach roku.

Wymagania rynku
Innym czynnikiem jest dążenie do zaspokojenia oczekiwań rynku, ponieważ producenci skupiają się na wielkości bulw i zawartości suchej masy. W przypadku ziemniaków sałatkowych rolnicy uprawiają bulwy tylko do czasu, gdy te nie osiągną wymaganego rozmiaru, przez co ziemniaki nie osiągają maksymalnej wydajności.

Podobnie rzecz się ma z uprawami do przetwórstwa, które stanowią 29 procent całkowitej powierzchni. Są one uprawiana dla wyższej zawartości suchej masy, co ma wpływ na plon świeżej masy. Dobrą ilustracją tego, w jaki sposób różne sektory rynku mogą zniekształcać dane liczbowe, jest analiza regionalnych zysków - ze Szkocją w dole regionalnych rankingów. A przecież to w Szkocji są osiągane najwyższe plony, jeśli skorygować rankingi o produkcję sadzeniaków.

Różnorodność
Różnorodność może również być znaczącym czynnikiem, przy czym starsze odmiany stanowią dużą część obszaru kosztem nowszych, o wyższej wydajności. Na przykład Maris Piper jest nadal najszerzej uprawianą odmianą od połowy lat sześćdziesiątych. Innym przykładem efektów odmianowych jest kwestia ukorzenienia, przy czym Estima daje większe różnicowanie plonu w odpowiedzi na nawadnianie w porównaniu z Carą. Dr Firman sugeruje, że dzieje się tak dlatego, że Cara ma większy system korzeniowy, dzięki czemu radzi sobie lepiej w suchych warunkach.

Utrata pestycydów
Ciągłe wycofywanie pestycydów może również wpływać na zbiory, a niedawna utrata dikwatu nie pomogła. Istnieje przekonanie, że w Wielkiej Brytanii występuje pogarszający się problem z mątwikiem ziemniaczanym, ale dr Firman wskazuje na dane z ostatniego badania PCN, sugerujące, że tak nie jest.

Ekspert ds. Biopestycyzmu Bayer, Tim Lacey, mówi, że Serenade jest szczególnym szczepem bakterii Bacillus subtilis, który okazał się pomagać w zwalczaniu patogenów glebowych i promować zdrowie korzeni.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE