Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

W dobie pandemii jabłka mogą zaoferować coś ekstra

2020-04-08 15:00

W czasach niepewności ludzie zwracają się ku sprawdzonym i zaufanym rzeczom. Teraz, gdy świat walczy ze skutkami działania koronawirusa, konsumenci coraz częściej zwracają się w kierunku zdrowego sposobu odżywiania się i życia w celu zwiększenia odporności.

Dane sugerują, że spożycie wszystkich owoców, a zwłaszcza asortymentów takich jak jabłka, gruszki i banany, wzrosło w ciągu ostatniego miesiąca. Źródła podają, że trendy te mogą powrócić w kontrze do słabnącego spożycia bardziej modnych rodzajów owoców, które znacznie zyskały w ostatnich latach. Jest tak, zdaniem niektórych liderów branży, szczególnie dlatego, że konsumenci w niepewnych czasach wracają do tego, co znają najlepiej.

Hiszpańscy eksperci głoszą chwałę owoców cytrusowych, dostarczających witamin, które budują odporność na przeziębienia i wirusy. Południowoafrykańskie źródła cytrusów twierdzą, że powszechnie wiadomo, że owoce cytrusowe dostarczają dużo witaminy C - niezbędnej do budowania odporności.

Sezon owocowy persymony właśnie się rozpoczął, a przemysł twierdzi również, że jego owoce mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym obniżają ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych.

Jest wielu innych, którzy również twierdzą, że jest coś wyjątkowego, jeśli chodzi o ich owoce.

Być może jednak zaufane do jabłka może przynieść największą nadzieję w walce z Covid-19. Według wiodącego południowoafrykańskiego eksportera jabłek, Tru-Cape Fruit Marketing, każdy może wiele zrobić, aby pozostać w dobrej kondycji zdrowotnej, bez specjalnego sprzętu ani kosztownych składników.

Ludzie na całym świecie, którym zakazano normalnych rutynowych ćwiczeń na świeżym powietrzu, wykazali się dużą odpornością, wykonując ćwiczenia fizyczne we własnych domach. Inni dołączyli do treningów online, takich jak „Jeff Together”, łącząc ludzi z całego świata w treningi każdego ranka.

Oprócz tego dobrym pomysłem może być spożywanie większej liczby jabłek. W Południowej Afryce jabłka pochodzą teraz prosto z drzewa, a dla tych, którzy ich szukają, jest ich mnóstwo.

„Czy wiesz, że jabłka zostały uznane za jedno z najlepszych źródeł polifenoli w diecie?” pyta Tru-Cape Fruit Marketing. „Liczne badania wykazały, że przeciwutleniacze w jabłkach są skuteczne. W kanadyjskim badaniu opublikowanym przez Nova Science Publishers, autorów HP Vasantha Rupasinghe, Surangi Thilakarathna i Sandhya Nair stwierdzono, że polifenole znajdujące się w jabłkach są skutecznymi przeciwutleniaczami. Wykazano, że ich spożycie ma wiele skutków biologicznych w zapobieganiu różnym nowotworom i neurodegeneratywom, a także w ochronie przed cukrzycą i innymi chorobami.”

Badanie pokazuje, że w szczególności skórki jabłkowe zawierają dużo glikozydów kwercetyny. Mówią dalej, że kwercetyna jest rozpoznawana jako „zmiatacz wolnych rodników” - zmiatacz najmilszego rodzaju.

Tru-Cape Fruit Marketing nawiązuje także do książki An Apple A Day autorstwa dr Joe Schwarecza, dyrektora McGill Office for Science and Society na McGill University w Montrealu w Kanadzie. Dr Schwarecz twierdzi, że obecne zainteresowanie kwercetyną nie ma jednak nic wspólnego z jej aktywnością przeciwutleniającą.

„Naukowcy stosują techniki modelowania komputerowego w celu identyfikacji cząsteczek ze strukturami, które mogą blokować „receptory ACE2” w komórkach, do których przyłącza się koronawirus wywołujący Covid-19, podobnie jak klucz wpasowuje się w zamek.

„Gdy wirus wejdzie do komórki, przejmuje kontrolę nad maszynerią komórkową, to wykorzystuje ją do namnażania i wyrzucania kolejnych wirusów” - kontynuuje. ”W oparciu o swoją strukturę molekularną kwercetyna może być ‘kluczem’, który pasuje do zamka i blokuje inne ’klucze’”.

Stwierdza dalej, że w istnieją pewne laboratoryjne dowody na to, że tak się może stać. „Po epidemii SARS kilka badań wykazało, że kwercetyna może blokować wejście tego konkretnego wirusa do komórek. Był to jednak eksperyment in vitro i dotyczył wirusa innego niż ten, który wywołuje Covid-19, chociaż należy on do rodziny koronawirusów.

„Bez dalszych badań nie możemy założyć, że kwercetyna będzie również blokować SARS-CoV-2”, mówi, dodając, że potrzebne jest badanie kliniczne.

W tym momencie można jedynie powiedzieć, że kwercetyna może być użyteczna, podkreśla Schwarecz. Ponieważ występuje w naturze, jest regulowany jako „naturalny produkt zdrowotny”. Od dawna dostępne są suplementy diety, które mają potencjał antyoksydacyjny, zwykle w dawkach dziennych 500-1000 mg. Dzienne spożycie z naszej diety ogólnie wynosi mniej niż 100 mg, ale suplementy kwercetyny nie były powiązane z żadnymi działaniami niepożądanymi. „Chociaż informacje o możliwej skuteczności są pobieżne, przynajmniej przyjmowanie suplementów kwercetyny nie jest szkodliwe”, kończy.

W artykule opublikowanym w Nutrition Journal autorzy Jeanelle Boyer i Rui Hai Liu twierdzą, że niektóre z najlepiej przebadanych związków przeciwutleniających w jabłkach to kwercetyna-3-galaktozyd, kwercetyno-3-glukozyd, kwercetyna-3-ramnozyd, katechina, epikatechina, procyjanidyna , cyjanidyno-3-galaktozyd, kwas kumarynowy, kwas chlorogenowy, kwas galusowy i florydyna.

„Naukowcy zbadali średnie stężenia głównych związków fenolowych w sześciu odmianach jabłek” - czytają autorzy. „Odkryli, że średnie stężenia polifenoli wśród sześciu odmian były następujące: glikozydy kwercetyny, 13,2 mg/100 g owoców; witamina C, 12,8 mg/100 g owoców; procyjanidyna B, 9,35 mg/100 g owoców; kwas chlorogenowy, 9,02 mg/100 g owoców; epikatechina, 8,65 mg/100 g owoców; i glikozydy floretinowe, 5,59 mg/100 g owoców.”

Tru-Cape Fruit Marketing mówi, że chociaż trzeba uważać na oświadczenia zdrowotne dotyczące swoich produktów, najważniejsze jest to, że udowodniono, że codzienne spożywanie większej ilości jabłek i gruszek przynosi korzyści zdrowotne.

„W obecnej walce z Covid-19 kwercetyna może odgrywać szczególnie korzystną rolę. A fakt, że możesz bezpiecznie przechowywać nasze jabłka i gruszki przez kilka tygodni w lodówce, oznacza mniej podróży do sklepów i mniejsze narażenie ludzi, którzy mogą być chorzy.”

Czy oni powiedzieli, że „jabłko dziennie powstrzymuje lekarza”?

Zobacz więcej: Jabłka

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE