W mediach o drogich nowalijkach
- Człowiek całą zimę się cieszył na świeże warzywa, a tutaj pomarańcze, banany i ananasy tańsze są od rzodkiewki i pomidorów. Ba, proszę zobaczyć na cenę ubiegłorocznych przecież jabłek. Myślę, że nasze nowalijki są droższe o jedną czwartą - mówi Joanna Zawadzka dla nowosci.pl, która robiła zakupy na zielonogórskim bazarze.
Najbardziej podrożały pomidory i ogórki. Inne wiosenne warzywa są droższe średnio o 60-70 proc. niż rok temu.
Na Praskiej Giełdzie Spożywczej cena ogórków z 4,5 zł za kilogram w zeszłym roku skoczyła do 7,5 zł. Rzodkiewki z 1 zł do 1,8 zł, a pomidorów z 5 zł do 7,5 zł za kg - podaje Fakt.
Plantatorzy i hurtownicy twierdzą, że to przede wszystkim przez bardzo długą zimę i siarczyste mrozy. Towaru jest mało i dlatego jest on bardzo drogi.
Z pewnością mniej wydamy w supermarketach, ale oferowane są tam głównie warzywa sprowadzane z zagranicy.
Zobacz więcej: Ceny warzyw