Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Metale ciężkie w grzybach w Niemczech?

W ostatnich latach grzyby w Niemczech zostały przetestowane pod kątem zawartości ołowiu, kadmu i rtęci. Na szczęście w 2016 i 2017 roku żadna z 70 próbek testowych spośród grzybów uprawnych i dzikich nie wykazała zbyt wysokiego poziomu zanieczyszczeń.

To dobra informacja, szczególnie, że grzyby absorbują metale ciężkie przez grzybnię (system korzeniowy) z ich podłoża lub gleby. W naturalny sposób filtrują je i absorbują w owocnikach. W zależności od rodzaju gleby, grzyby leśne mogą zawierać wyższe poziomy kadmu i rtęci niż grzyby uprawne. Absorbcja pierwiastków jest jednak bardzo zróżnicowana, w zależności od gatunku grzyba, a poziom metali ciężki może być jeszcze wyższy w przypadku suszonych grzybów.

Każdy, kto regularnie spożywa świeże grzyby, powinien, zgodnie z zaleceniem Federalnego Ministerstwa Środowiska, spożywać nie więcej niż 200 do 250 g na tydzień, a w przypadku dzieci obowiązują jeszcze mniejsze ilości, w zależności od ich masy ciała.

Rozporządzenie UE 1881/2006 Komisji Europejskiej w sprawie poziomów zanieczyszczeń żywności ustanowiło najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych zanieczyszczeń w produktach spożywczych. Na przykład maksymalny poziom dla ołowiu w grzybach uprawnych 0,3 mg/kg a maksymalny poziom dla kadmu 0,2 mg/kg. Grzyby leśne mają maksymalny limit zawartości kadmu na poziomie 1,0 mg/kg.

 

Słowa kluczowe: grzyby
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem