Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Bromelaina w ananasie

2013-08-23 11:16

Bromelaina - enzym

Enzymy występują w większych ilościach w produktach surowych. Są bardzo wrażliwe na ciepło i ulegają zniszczeniu podczas gotowania i pasteryzacji. Jest prawie pewne, że niektóre enzymy pokarmowe są wchłaniane w całości i wykazują aktywność w organizmie ludzkim. Najbardziej znana jest otrzymana z ananasów bromelaina (enzym trawiący białko).

Bromelaina została uznana jako skutecznie działający składnik już w 1975 r. i od tego czasu była tematem ponad 250 prac naukowych.

Zastosowania bromelainy:

  • ułatwia trawienie białek
  • łagodzi stany zapalne w zapaleniu stawów (np. stanu kolanowego), w kontuzjach sportowych i innych urazach
  • ogranicza agregację płytek krwi
  • przyspiesza wchłanianie antybiotyków
  • zmniejsza ból w zapaleniu zatok
  • łagodzi infekcje układu oddechowego (w tym kaszel)
  • hamuje apetyt
  • przyspiesza gojenie się ran
  • reguluje pracę układu odpornościowego
  • działa przeciwbólowo i regeneracyjnie w różnego rodzaju urazach.

Środek wspomagający trawienie

Trawienie jest procesem wymagającym największej aktywności enzymatycznej. Bromelaina to enzym rozkładający białko, wspomagający aktywnie organizm w jego trawieniu. Nie strawione białko pokarmowe może powodować między innymi zaburzenia jelitowe, nagromadzenie się w organizmie substancji toksycznych a także alergie pokarmowe.

Z wiekiem stopniowo zmniejsza się produkcja soku żołądkowego, dotyczy to zwłaszcza osób z grupą krwi A. Z tego powodu rozpad i wchłanianie białek nie jest zupełne, co powoduje ich niedobór. Ponadto nie strawione białka uruchamiają procesy gnilne w jelitach, a wytwarzane przy tym toksyny zagrażają naszemu zdrowiu.

Działanie przeciwzapalne

Bromelaina hamuje działanie tzw. prostoglanydyn prozapalnych, które wywołują ból i stany zapalne, a jednocześnie pobudza tworzenie się prostaglandyn przeciwzapalnych. Dzięki tym właściwością bromelaina skutecznie zmniejsza ból i opuchliznę i przyspiesza gojenie się ran.

Działa zazwyczaj szybko. Z tego względu jest szczególnie przydatna w krótkotrwałych stanach zapalnych, takich jak urazy sportowe i naciągnięcia mięśni.

Bromelaina leczy rany i oparzenia.

W badaniu na grupie 70 strażaków wykazano, że u tych którzy stosowali bromelainę oparzenia goiły się dwa razy szybciej. Istniejące doniesienia pozwalają sądzić, iż bromelaina jest dobrym środkiem w rekonwalescencji pooperacyjnej, gdyż łagodzi rany i ból po niezbyt skomplikowanych zabiegach chirurgicznych.

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym bromelaina może być bardzo pomocna w reumatoidalnym zapaleniu stawów. W przeprowadzonych badaniach podawano pacjentom bromelainę przez okres 3 tygodni do 13 miesięcy. Aż u 73% badanych zauważono bardzo obiecujące rezultaty.

Działanie antybiotyczne

Badania wskazują, że bromelaina pomaga w przyswajaniu przez organizm antybiotyków, takich jak amoksycylina i penicylina a także kurkuminy. Wykazano, że bromelaina ma dość silne właściwości antybiotyczne w infekcjach układu oddechowego. Zmniejsza też gęstość śluzu, dzięki czemu może się okazać skutecznym środkiem w leczeniu astmy oraz przewlekłego zapalenia oskrzeli. Dowiedziono, że przynosi ulgę w zapaleniu zatok.

Układ sercowo-naczyniowy

Bromelaina przeciwdziała nadmiernej lepkości płytek krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zakrzepicy i choroby wieńcowej, a także zapobiega zwężeniu tętnic. W badaniach przeprowadzonych w Niemczech wykazano, że u pacjentów po pierwszym zawale serca przyjmujących regularnie potas, magnez i bromelainę po każdym posiłku, ryzyko drugiego zawału zmniejszyło się o 95%. Wynik ten uzyskano zdaniem lekarzy dlatego, że magnez z potasem wzmacniają serce, natomiast bromelaina zapobiega tworzeniu się skrzepów oraz rozpuszcza fibrynę (białko wywołujące ich powstawanie).

Regulowanie pracy układu odpornościowego

Krwinki białe układu immunologicznego często wykorzystują enzymy w celu strawienia szkodliwych wirusów i bakterii oraz niestrawionych resztek pokarmowych, które mogą powodować alergie. Dodatkowe enzymy z pokarmów mogą zmniejszać obciążenie układu odpornościowego, dzięki czemu może on skuteczniej zwalczać wirusy i bakterie. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia nadczynności układu immunologicznego, co ma szczególnie znaczenie u osób ze skłonnościami do alergii i chorób autoimmunologicznych.

Pomaga przy treningu sportowym

Bromelaina to idealny środek dla każdego uprawiającego aktywny wysiłek fizyczny. Obniża ryzyko powstania komplikacji związanych z kontuzjami ścięgien i mięśni, przyspiesza wchłanianie się obrzęków i siniaków, powoduje szybsze gojenie się ran i blizn.

Stan zdrowia jamy ustnej

Bromelaina korzystnie wpływa na szybsze gojenie się dziąseł np. po wyrwaniu zęba czy innych zabiegach w jamie ustnej (np. przygotowanie do wszczepienia implantu).

Słowa kluczowe: bromelina, ananas, anansy
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE