Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Awokado obniża ilość złego cholesterolu?

Zgodnie z wynikami badań Stowarzyszenia Hass Avocado z USA, codzienne spożycie jednego owocu awokado może w znaczny sposób obniżyć ilość „złego” cholesterolu LDL we krwi.

Hass Avocado przeprowadziła badania, w których brały udział osoby otyłe lub z nadwagą. Osobom tym podawano trzy rodzaje diet - jedna z nich była niskotłuszczowa bez awokado, druga ze średnią ilością tłuszczu w diecie plus jedno awokado dziennie, a trzecia ze średnia ilością tłuszczu bez dodatku awokado.

Badania wykazały, że osobom które jadły awokado codziennie przy diecie zawierającej tłuszcz, poziom cholesterolu LDL spadł o 13,5 punktów poniżej wartości cholesterolu u tych, którzy tego awokado nie jedli. Co ciekawe, osoby z dietą średniotłuszczową jedzące awokado poprawiły ogólny poziom cholesterolu, a ich badania krwi znacznie się poprawiły.

 

 

 

Słowa kluczowe: awokado, spożycie awokado
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE