Oszczedzaj czas i pieniadze- wszystkie informacje o cenach owoców i warzyw w abonamencie Fresh-market.pl

Kup teraz abonament!

Francja – dobry sezon dla lokalnych gruszek

„We Francji jest miejsce na francuską gruszkę” - powiedział Vincent Guérin, szef ds. Gospodarczych w ANPP (Narodowego Stowarzyszenia Producentów Gruszek), w artykule opublikowanym pod koniec zbiorów w 2019 roku. Potwierdza to kampania handlowa tych owoców. „Zbiory niekoniecznie były bardzo duże pod względem objętości, ale jakość była dobra, z interesującymi poziomami cukru pomimo kalibrów, które były nieco mniejsze niż zwykle”, wyjaśnia Vincent.

Ponieważ francuska produkcja gruszek nie wystarcza do zaopatrzenia rynku francuskiego, kampania przebiegła bezproblemowo. „Przez całą kampanię rynek był spokojny, z przyzwoitymi cenami i bez trudności ze sprzedażą. Niektórzy producenci już skończyli sprzedawać swoje gruszki, a dla nich wynik jest pozytywny. ”

„Francuscy konsumenci chcą faworyzować francuskie gruszki”
Małe zbiory odmiany Abate we Włoszech również przyczyniły się do sukcesu kampanii. „Mniejszy był import Abate do Francji i był on realizowany po wysokich cenach. Miało to pewien wpływ na wzrost cen gruszek francuskich. Dlatego powiedziałbym, że kampania gruszkowa przebiegła dość sprawnie, co potwierdza analizę strukturalną przeprowadzoną w październiku. Francuscy konsumenci chcą faworyzować francuskie gruszki, a my nie mamy wystarczającej podaży, aby zaspokoić ten popyt. Jest zatem miejsce na rozwój sektora gruszek we Francji i ponowne sadzenie sadów gruszkowych, co obecnie dzieje się na małą skalę.”

Według Vincenta już się mówi o programie przesadzania gruszek w tym roku, ale jest jeszcze za wcześnie, aby określić liczbę hektarów, które zostaną posadzone.

„Od kilku dni rynek wszedł w fazę odnawiania zapasów przez detalistów”
Pod koniec roku jabłka i gruszki jak zwykle zajęły tylne miejsce. „W okresie świątecznym supermarkety umieszczają na półkach więcej egzotycznych owoców, które dają bardziej luksusowy wizerunek”, wyjaśnia Vincent. „W rezultacie konsumpcja jabłek i gruszek jest w tym okresie niższa, z wyjątkiem bardziej zaawansowanych odmian. Bardziej powszechny produkt znika wtedy z półek sklepowych.”

Ale od kilku dni rynek wszedł w fazę odnawiania zapasów przez detalistów. „Obserwujemy ponowne zainteresowanie i powrót gruszek na półki supermarketów, ale także w innych sieciach, takich jak catering. Dzięki temu ceny mogą pozostać stabilne, a nawet wzrosnąć, przy dobrym bilansie. Jakość jest nadal zadowalająca, poziom cukru jest wysoki, więc nie mamy się czym martwić w krótkim okresie.”

Konsumenci powinni mieć jeszcze dwa miesiące, aby cieszyć się francuskimi gruszkami. Według Vincenta sezon będzie prawdopodobnie nieco krótszy niż w ubiegłym roku.

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE