Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Dieta, która naprawia płuca?

Badania przeprowadzone przez Akademię Zdrowia Johnsa Hopkinsa Bloomberga wykazały, że przez 10 lat u byłych palaczy, naturalny spadek czynności płuc był znacznie wolniejszy wśród osób z dietą bogatą w pomidory i owoce (zwłaszcza jabłka). Sugeruje to, że niektóre składniki pokarmowe mogą pomóc przywrócić prawidłowe funkcjonowanie płuc spowodowane paleniem. 

Naukowcy odkryli, że osoby dorosłe, które spożywały średnio więcej niż dwa pomidory lub więcej niż trzy porcje świeżych owoców dziennie, miały wolniejszy spadek czynności płuc w porównaniu do tych, które jadły mniej niż jeden pomidor lub mniej niż jedną porcję owoców dziennie. Badacze pytali o inne części diety, takie jak dania gotowe czy przetworzone produkty spożywcze zawierające owoce i warzywa (np. sos pomidorowy), ale efekt ochronny zaobserwowano tylko w świeżych owocach i warzywach.

Doświadczenia, które są częścią badań dotyczących starzenia się płuc w Europie (ALEC), finansowanych przez Komisję Europejską i prowadzonych przez Imperial College London, również wykazały wolniejszy spadek czynności płuc u wszystkich dorosłych, nawet u tych, którzy nigdy nie palili, przy wyższym spożyciu pomidorów. Okazuje się zatem, że dieta może stać się jednym ze sposobów do walki z rosnącą diagnozą przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP) oraz innych chorób płuc (rak) na całym świecie.

 

 

Słowa kluczowe: dieta, zdrowie, pomidory, jabłka
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem