Melony
Wrażenie na półce dzięki produktowi o charakterystycznym wyglądzie, ale także innowacyjnym smaku. Agricola Don Camillo wprowadza na rynek dwa nowe melony Club, Limelon i Dino, które są odpowiedzią na nowe trendy konsumenckie, a także mają na celu przyciągnięcie młodego konsumenta, jak wyjaśnia dyrektor zarządzający Andrea Benelli.
czytaj dalej
czytaj dalej
"W ubiegłym roku w tym samym okresie wysyłaliśmy około 8 000 kartonów arbuzów i melonów dziennie na rynki hurtowe i do detalistów. Teraz jest to tylko nieco ponad 2.000. Jest to wynik bardzo złej pogody z ciągłymi opadami deszczu przez wiele tygodni. Doprowadziło to nie tylko do dwutygodniowego opóźnienia w dostawach owoców.
czytaj dalej
czytaj dalej
Owoce pestkowe, sezon o dwóch twarzach
2023-06-26 00:00
Lato jest już w pełnym rozkwicie i jest nadzieja na ożywienie typowego dobrego sezonu. Jednak ostatnie kilka dni handlu na rynkach hurtowych, z wyjątkiem melonów i arbuzów, były nudne dla owoców pestkowych i wiśni. Notowania są przeciętne, ale
czytaj dalej
czytaj dalej
Melony i arbuzy pod obiektywem NFI
2023-06-23 00:00
Konsumpcja melonów i arbuzów gwałtownie rośnie, do czego przyczyniły się intensywne upały w ostatnich dniach. Rynek doświadcza niedoboru podaży (kliknij tutaj, aby przeczytać więcej), co powoduje znaczny wzrost cen. Dobrą wiadomością jest to, że możemy liczyć na doskonałą jakość tych owoców.
czytaj dalej
czytaj dalej
W tym tygodniu w magazynie Fruchthandel: Flandria i melony z Murcji
2023-06-22 00:00
Sezon owocowo-warzywny 2022/23 w Almerii można uznać za zakończony. Pozostała produkcja w szklarniach jest minimalna. Ostatnie melony sprzedawane w tym sezonie wiosennym osiągają bardzo niskie ceny. Niektórzy producenci zdecydowali się na,
czytaj dalej
czytaj dalej
Limelon, melon czy limonka?
2023-06-22 00:00
Ma zieloną skórkę z żółtymi odcieniami i smak bardzo przypominający limonkę. To Limelon, najnowsza odmiana melona, która właśnie zadebiutowała na rynku. Camilla Chicconi, kierownik sprzedaży firmy z siedzibą w Brescello, opowiada nam o nowym produkcie.
czytaj dalej
czytaj dalej
Lato w końcu się zaczyna i konsumpcja typowych letnich owoców powinna eksplodować... tak przynajmniej było w przypadku melonów i arbuzów, które dzięki pierwszej ciepłej pogodzie odnotowały sprint w sprzedaży (więcej na ten temat tutaj). Niestety w przypadku brzoskwiń i nektarynek sytuacja wygląda następująco
czytaj dalej
czytaj dalej
Carrefour spodziewa się sprzedać tego lata ponad 25 000 ton melonów i arbuzów z Hiszpanii, czyli o 10% więcej niż w ubiegłym roku. W ten sposób firma wzmacnia swoje zaangażowanie na rzecz ponad 100 lokalnych, regionalnych i krajowych producentów, zapewniając, że będzie w stanie zaoferować swoim klientom najlepszej jakości melony i arbuzy z Hiszpanii.
czytaj dalej
czytaj dalej
Melony Peris trafiają na rynek
2023-06-20 00:00
Przed umieszczeniem etykiety "Vicentín" lub "18 Quilates" na melonie piel de sapo, Peris docenia wiele aspektów, które bezpośrednio wskazują na jakość każdej sztuki. W rzeczywistości jest ich tak wiele, że mniej niż 20% całej wymagającej uprawy melona osiąga te wyróżnienia.
czytaj dalej
Trendy cenowe owoców i warzyw we Włoszech na dzień 19 czerwca
2023-06-20 00:00
W Apulii rozpoczyna się kampania zielonych fig. Rozpoczyna się produkcja włoskich moreli. Istnieje duży popyt na melony, zwłaszcza melony rzędowe, podczas gdy popyt na arbuzy jest powolny. Produkcja włoskich wiśni jest bardzo niska. Truskawki górskie Trentino
czytaj dalej
czytaj dalej
Semillas Fitó przygotowuje się do Murcia Melon Show
2023-06-20 00:00
Semillas Fitó organizuje Melon Show Murcia 2023 w dniach 5 i 6 lipca w Campo de Cartagena, na który zaproszeni są zarówno plantatorzy melonów i arbuzów, jak i technicy ze spółdzielni i firm marketingowych, hurtownicy i menedżerowie dużych sieci dystrybucji,
czytaj dalej
czytaj dalej
Niedojrzały melon, produkowany bez gleby
2023-06-20 00:00
Podczas dnia otwartego w terenie zorganizowanego w ramach projektu badawczego SOILLESS (SOstenibilità ambientale, Innovazioni di processo e di prodotto per la competitività deLLE coltivazioni Senza Suolo in Puglia, kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej), eksperymentalna próba, która
czytaj dalej
czytaj dalej
Nadchodzi ciepła pogoda, sprzedaż arbuzów i melonów eksploduje
2023-06-20 00:00
Letnie temperatury w końcu nadeszły, a popyt na produkty gaszące pragnienie również wskoczył na czwarty bieg. Na przykład w Rimini Food Centre, sprzedaż - i popyt - na arbuzy i melony, letnie owoce par excellence, eksplodowały.
czytaj dalej
Arbuzy i melony: nie dla importu, tak dla usług
2023-06-20 00:00
Tegoroczna kampania arbuzowo-melonowa jest i będzie twardym orzechem do zgryzienia dla włoskich detalistów. Po pierwsze, początek z sycylijskim melonem był szokiem, ze względu na złą pogodę, która zatrzymała konsumpcję, a tym samym zdeprecjonowała pracę arbuzów.
czytaj dalej
czytaj dalej
Słońce świeci, Solinda wraca na ławki
2023-06-19 00:00
Lato nadeszło już dawno temu, ale teraz zaczyna być odczuwalne również w dziale owoców i warzyw, w którym roi się od arbuzów i melonów i gdzie wkrótce pojawi się również Solinda, mini arbuz Peviani. W tym roku produkt pojawia się na rynku z kilkutygodniowym opóźnieniem ze względu na
czytaj dalej
czytaj dalej
Żółty melon, spodziewana luka produkcyjna w Metaponto
2023-06-19 00:00
W Metaponto pogoda utrudnia działania agronomiczne i uniemożliwia przesadzanie żółtego melona na otwartym polu. Angelo Condoluci, właściciel firmy Unifruit, specjalizującej się w uprawie żółtego melona, opisuje sytuację IFN. "Działamy
czytaj dalej
czytaj dalej
Targi Melon House 2023 powracają do Murcji
2023-06-16 00:00
Ta edycja targów Enza Zaden's Melon House Fair skupi się na smaku, konsystencji, dostawach przez cały rok i odporności. Oprócz tych kwestii, dom nasienny stara się również odpowiedzieć na wyzwania sektora, takie jak zrównoważony rozwój, wydajność produkcyjna i redukcja kosztów pracy.
czytaj dalej
Melons, Fyffes otrzymują certyfikat Global Gap
2023-06-15 00:00
FarmyFyffes Suragroh i Soleado w Hondurasie otrzymały certyfikat w wyniku transformacji przeprowadzonej przez lokalne kierownictwo w ciągu ostatnich dwóch lat. CelemGLOBALG.A.P jest docenienie wysiłków podejmowanych przez firmy w celu produkcji zdrowej żywności, a jednocześnie
czytaj dalej
czytaj dalej
Pomoday, skupienie się Bayer Crop Science na pomodori
2023-06-15 00:00
W ubiegłym tygodniu na farmie Meloni w Uta (CA) odbyło się Pomodayp, znane, ale ważne wydarzenie dla interesariuszy łańcucha świeżych pomidorów na Sardynii. Ponad 100 gości, w tym główni operatorzy w sektorze, w tym szkółkarze,
czytaj dalej
czytaj dalej
W 2021 r. firma Fyffes rozpoczęła transformację swoich firm zajmujących się melonami w Hondurasie i Gwatemali, aby uzyskać certyfikat GlobalG.A.P.. Powołano nowe kierownictwo, w tym dyrektora generalnego ds. operacji melonowych Genivaldo Pereirę. Pod nowym kierownictwem transformacja i kultura
czytaj dalej
czytaj dalej