Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Fresh-market.pl to najbardziej aktualne na rynku ceny owoców i warzyw

Kup teraz abonament!

Korzyści zdrowotne grejpfrutów

Grejpfruty są powszechnie znane jako składnik zdrowego śniadania. Niektórzy nazywają je jednym z najbardziej pożywnych owoców cytrusowych, ponieważ zawiera on niezbędne składniki odżywcze, takie jak potas, likopen, cukier, fosfor i cukier.

Grejpfruty są również bogate w witaminę C. Zapewniają wiele korzyści zdrowotnych dla zdrowia serca, skóry i ciśnienia krwi. Pomagają także zapobiegać wielu chorobom. Co więcej, grejpfruty mają wskaźnik glikemiczny wynoszący tylko 25. Oznacza to, że nie mają one drastycznego wpływu na poziom insuliny i cukru we krwi. Ale na portalu heraldoffashion.com  można przeczytać o kolejnych korzyściach zdrowotnych grejpfrutów:

1. Pomagają w utracie wagi

Grejpfruty powinny stać się istotną częścią planów redukcji masy ciała, ponieważ pomagają w utracie wagi. Działają jednak pośrednio. Badania pokazują, że grejpfruty są przydatne w poprawie poziomu lipidów i ciśnienia krwi. Oba te czynniki wiążą się z otyłością.

2. Pomagają w stłumieniu niepokoju

Grejpfruty działają jako tłumik apetytu. Mówi się, że zapach owoców działa magicznie, ponieważ pomaga zmniejszyć uczucie głodu. Stanowi to przyczynę, dla której owoce tropikalne są dodawane do planów odchudzania. Poza tym, znaczna ilość włókien obecnych w grejpfrutach sprawia, że ​​uczucie głodu znika dużo szybciej dzięki czemu i rzadziej się przejadasz.

3. Mogą pomóc wzmocnić układ odpornościowy

Grejpfruty mogą również pomóc w poprawie odporności. Owoce posiadają znaczną ilością witaminy C, która wykazuje właściwości przeciwutleniające. Pomagają one chronić komórki przed szkodliwymi patogenami, w tym wirusami i bakteriami. Witamina C ma również silną reputację w poprawie stanu zdrowia.

4. Mogą pomagać w zdrowiu serca i ciśnieniu krwi

Grejpfruty zawierają zdrowe składniki odżywcze, takie jak witamina C, likopen, cholina, potas i błonnik. Wszystkie te składniki odżywcze sprzyjają zdrowiu serca. W badaniu dowiedziano się, że ci, którzy spożywają 4069 mg potasu dziennie, mają 49 proc. zmniejszonego ryzyka zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca.

5. Pomagają zwiększyć poziomy energii

Grejpfruty mogą również pomóc człowiekowi radzić sobie ze zmęczeniem, pomagając poprawić jego poziom energii. Zasadniczo sok owocowy tworzy orzeźwiający napój. Ponadto naukowcy z Japonii zauważyli, że nootkatone obecny w grejpfrutach pomaga w poprawie metabolizmu energetycznego w organizmie. W związku z tym osoba zauważa poprawę poziomu energii.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem