Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Pigwa dobra na przeziębienie i grypę

2015-02-12 19:23

Pigwa jest krzewem owocowym z rodziny różowatych. Rośnie dziko na Południu Europy oraz w Azji Mniejszej po Iran, gdzie dorasta nawet do 8 m. W Polsce dorasta jedynie do 2 m wysokości, jednak w naszych warunkach klimatycznych również może być z powodzeniem uprawiana. Pigwowiec japoński, bliski kuzyn pigwy,  jest ciernistym krzewem osiągającym wysokość, w zależności od odmiany od 1 do 2 metrów.

Owoce pigwy zawierają wiele substancji korzystnie działających na ludzki organizm, m.in.: cukry i kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winowy). W twardych, kwaśnych owocach pigwy jest mnóstwo witaminy C, A i witamin z grupy B oraz pektyn, a także garbników, węglowodanów oraz związków mineralnych, m. in. żelaza i miedzi.

Owoce pigwy działają zbawiennie na różnego rodzaju dolegliwości. Sok z pigwy jako lek przepisywał już Hipokrates. Owoce pigwy pomagają przy gruźlicy, działają leczniczo przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, a także przy przeziębieniach z kaszlem i zapaleniem dróg oddechowych. Ponadto wzmacniają one apetyt, dobrze działają na wątrobę, są także stosowane przeciwko biegunkom i wymiotom.

Ze względu na fakt, iż owoców pigwy nie da się jeść w formie surowej (są twarde, chrząstkowate i bardzo kwaśne) wykonuje się z nich różnego rodzaju powidła, soki i nalewki. Zimą, zwłaszcza taką jak w tym roku, warto mieć w spiżarni zapasy produktów z pigwy.

 

 

 

Słowa kluczowe: pigwa, pigwowiec japoński
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE