Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Pigwa dobra na przeziębienie

2011-01-13 00:00

Pigwa jest krzewem owocowym z rodziny różowatych. Rośnie dziko na południu Europy, w Azji Mniejszej po Iran, gdzie dorasta nawet do 8 m. W Polsce dorasta jedynie do 2 m wysokości. Pigwowiec japoński, bliski kuzyn pigwy jest ciernistym krzewem osiągającym wysokość, w zależności od gatunku 1 - 2 m.

Owoce pigwy zawierają wiele substancji korzystnie działających na ludzki organizm, m.in.: cukry i kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winowy). W twardych, kwaśnych owocach pigwy jest mnóstwo witaminy C, A i witamin z grupy B oraz pektyn, a także garbników, pektyn, węglowodanów oraz związków mineralnych, m. in. żelaza i miedzi.

Sok z pigwy na różne dolegliwości przepisywał już Hipokrates. Owoce pomagają przy gruźlicy, działają leczniczo przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, a także przy przeziębieniach z kaszlem i zapaleniem dróg oddechowych. Ponadto wzmacniają one apetyt, dobrze działają na wątrobę, są także stosowane przeciwko biegunkom i wymiotom.
Ze względu na fakt, iż owoców pigwy nie da się jeść w formie surowej (są twarde, chrząstkowate i bardzo kwaśne) wykonuje się z niej różnego rodzaju powidła, soki i nalewki.

Źródło: fresh-market.pl (KZ)

Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem