Teraz oglądasz:
PL | EN | RU

Korzystaj z serwisu bez ograniczeń - porównuj szczegółowe ceny, czytaj pełne artykuły!

Wykup abonament

Jak to jest z tą chemią w polskich truskawkach?

2018-05-23 12:28

Ostatnie publikacje WP na temat truskawek wywołały burzę. Postanowiono zatem wyjaśnić wszelkie wątpliwości i zrobić własne badania. Już wiadomo, czy w polskich i hiszpańskich owocach są pestycydy.

Test rozpoczęto od zakupów na bazarze w podwarszawskim Piastowie. Pod lupę wzięto dwa rodzaje truskawek: polskie i hiszpańskie. Z dwiema kobiałkami owoców udano się do laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie.

WYNIKI BADAŃ POLSKICH TRUSKAWEK:

polskie truskawki

WYNIKI BADAŃ HISZPAŃSKICH TRUSKAWEK:

HISZPANSKIE TRUSKAWKI

Okazało się, że wszystkie stwierdzone substancje są na granicy wykrywalności, czyli było ich w przebadanych owocach bardzo mało. Ich wartość była kilka, a nawet kilkaset razy niższa od dopuszczalnego poziomu. Polskie i hiszpańskie truskawki są więc uprawiane zgodne z unijnymi normami.

O tą kwestię zapytano rzecznika prasowego Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie Joannę Narożniak, czy takie ilości pestycydów, jak w przebadanych próbkach, mogą mieć wpływ na zdrowie człowieka. Otrzymano odpowiedź, która na pewno uspokoi konsumentów.

- Absolutnie nie mają wpływu na zdrowie konsumenta. Są to śladowe ilości, nie przekraczające wartości dopuszczalnych. Wartość dopuszczalna NDP to jest taka ilość, którą można jeść codziennie do końca życia bez ubocznych skutków zdrowotnych. Obie badane próbki truskawek nie budzą zastrzeżeń i nie stwarzają zagrożenia dla zdrowia konsumenta - wyjaśnia rzecznik WSSE w Warszawie.

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem