Lubelski cebularz czeka na unijną rejestrację
2014-03-11 10:06
- Wszystkie formalności związane z dokumentacją zostały dopełnione. Spodziewamy się, że niebawem wniosek będzie opublikowany w dzienniku urzędowym UE. Jeśli w ciągu kolejnych trzech miesięcy nie wpłynie żaden sprzeciw, cebularz lubelski zostanie zarejestrowany przez Komisję Europejską"- poinformował Rafał Serej z departamentu rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie.
Wniosek do Komisji Europejskiej o zarejestrowanie cebularza, jako unikalnego produktu dla Lubelszczyzny, zgłosiło Porozumienie Producentów Cebularza Lubelskiego, które skupia piekarzy z regionu. W 2007 r. cebularz został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.
Cebularz wywodzi się z kuchni żydowskiej; jako pierwsi zaczęli go wypiekać w XIX wieku Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, potem także Żydzi z Kazimierza Dolnego i Zamościa. W okresie międzywojennym był już popularny także wśród ludności polskiej. Obecnie cebularze wypieka wiele piekarni w regionie.
Ciasto na cebularze wyrabia się z pszennej mąki z dodatkiem masła i mleka. Cebularze formuje się ręcznie; zwykle mają 15-20 cm średnicy i 1,5 cm grubości. Tradycyjne receptury nakazują, by drobno pokrojoną w kostkę cebulę wymieszaną z makiem przygotować na 3-4 godziny przed wypiekiem, a przed włożeniem placków do pieca posolić, by cebula puściła sok.
Cebularze są popularnym, codziennym pieczywem w Lubelskiem. Prezentowane na wystawach i targach w kraju i za granicą jako charakterystyczny wypiek Lubelszczyzny służą promocji tego regionu.
Wniosek do Komisji Europejskiej o zarejestrowanie cebularza, jako unikalnego produktu dla Lubelszczyzny, zgłosiło Porozumienie Producentów Cebularza Lubelskiego, które skupia piekarzy z regionu. W 2007 r. cebularz został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.
Cebularz wywodzi się z kuchni żydowskiej; jako pierwsi zaczęli go wypiekać w XIX wieku Żydzi z lubelskiego Starego Miasta, potem także Żydzi z Kazimierza Dolnego i Zamościa. W okresie międzywojennym był już popularny także wśród ludności polskiej. Obecnie cebularze wypieka wiele piekarni w regionie.
Ciasto na cebularze wyrabia się z pszennej mąki z dodatkiem masła i mleka. Cebularze formuje się ręcznie; zwykle mają 15-20 cm średnicy i 1,5 cm grubości. Tradycyjne receptury nakazują, by drobno pokrojoną w kostkę cebulę wymieszaną z makiem przygotować na 3-4 godziny przed wypiekiem, a przed włożeniem placków do pieca posolić, by cebula puściła sok.
Cebularze są popularnym, codziennym pieczywem w Lubelskiem. Prezentowane na wystawach i targach w kraju i za granicą jako charakterystyczny wypiek Lubelszczyzny służą promocji tego regionu.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Holandia – rynek cebuli w 10. tygodniu 2014 r.
2014-03-10 17:10
Przedstawiamy informację o sytuacji na holenderskim rynku cebuli, zarówno wewnętrznym, jak i eksportowym.
czytaj dalej
Rubel nie sprzyja cebuli
2014-03-10 14:31
Spadek wartości rubla do złotówki odbił się niekorzystnie również na polskim eksporcie cebuli do Rosji. Tym bardziej to niepokoi, że już wcześniej sytuacja na rynku cebuli była dość trudna.
czytaj dalej
Wlkp. i Kujawy - jakie ceny cebuli?
2014-03-10 10:00
Jak kształtują się ceny cebuli na hurtowym rynku w Wielkopolsce i na Kujawach?
czytaj dalej
Płd. Polska - słaby popyt na cebulę
2014-03-07 11:00
Jak kształtują się ceny cebuli w woj. świętokrzyskim i małopolskim?
czytaj dalej